Bijeli luk ili češnjak zdrava je biljka koju redovno koristimo u
našoj kuhinji. Izrazito je zdrav i bogat vitaminima B i C,
selenom, magnezijem, kalijem i kalcijem.
Bijeli luk se lako i brzo prilagođava vremenskim uvjetima, pa je
stoga i čest uzgoj bijelog luka u gotovo
svim vrtovima.
Porijeklom iz Azije, odakle se u kratkom vremenu proširio po
ostalim dijelovima svijeta.
Bijeli luk razmnožava se češnjevima, no, kada se sadi bijeli luk i kako taj proces izgleda?
Tijekom sadnje možete koristiti kupljene sjemenske glavice koje
su dodatno zaštićene od bolesti i štetnih nametnika.
Za sadnju i uzgoj bijelog luka idealna su plodna
tla blago kisele ili neutralne kiselosti.
Bijeli luk se uglavnom sadi u rano proljeće ili pak u jesen, a
veliku ulogu u uzgoju bijelog luka ima i godišnje doba u kojem ga
sadimo.
Zbog različitih razdoblja u kojima se vrši uzgoj bijelog
luka, dijelimo ga u dvije skupine – proljetni i jesenski
luk.
Preporučuje se da se proljetni luk sadi što ranije, najbolje u veljači ili ožujku. Naime, proljetni bijeli luk osjetljiviji je na niske temperature nego jesenski.
Jesenski luk se sadi u jesen nakon čega prezimljuje i razvija se
već na početku iduće godine.
Ova vrsta bijelog luka ima nešto krupnije plodove i listove, što
je također čini otpornijom na niske temperature.
Za obje vrste je zajedničko to da uzgoj bijelog luka nije preporučljivo raditi na kiselom zemljištu.