Ova višegodišnja kultura pripada porodici slakova
(Convolvulaceae), a potječe iz Srednje i Južne Amerike. Batat je
u Europi do nedavno bio relativno nepoznata kultura, ali se
uzgoj batata iz gomolja u posljednje vrijeme
naglo povećao. Batat uopće ne dijeli istu porodicu s krumpirom
ali ga se, zbog engleskog naziva sweet potato, s njim
pogrešno povezuje. Batat sadrži mnoštvo ugljikohidrata, vitamina
A, C, E, B6, te minerala (Cu, Mn, K, Fe).
Pomalo egzotični, ali vrlo hranjivi batat moguće je uzgojiti i u
Hrvatskoj, a uzgoj batata iz gomolja moguć je i
na kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske.
Najbolji se rezultati postižu na lakšim, dobro dreniranim terenima. Pjeskovito – ilovastim i slabo skeletnim tlima karakterističnim za Primorje i Dalmaciju. Preporučuju se neutralna do blago kisela tla (pH 6).
Znamo da je batat tropska biljka i odgovara mu toplina i vlaga, a
ne nikako ne podnosi mraz.
U tropskim krajevima batat se može uzgojiti iz sjemena, ali u
našim klimatskim uvjetima, s obzirom na to da batat cvate tek u
jesen, plodovi sa sjemenkama ne uspijevaju dozreti. Stoga se kod
nas prakticira uzgoj batata iz gomolja.
Uzgoj batata obavlja se iz gomolja, a započinje tek kada je
temperatura tla iznad 10 °C.
Uobičajeni razmak sadnje je 120 x 30 – 40 cm, što čini ukupno
20.000 do 27.000 biljaka po hektaru. Odmah po sadnji potrebno je
navodnjavati batat te nastaviti s navodnjavanjem sljedećih 7 do
10 dana. Tijekom uzgoja batata iz gomolja vodu treba pažljivo
dodavati i to samo u slučaju suše,jer prevelika količina vode u
zoni korijena dovodi do smanjenja prinosa.
Batat se vadi kada većina korjenova dosegne više od 150 grama, a
to je uobičajeno od 100 do 130 dana nakon sadnje. Vadi se od
kolovoza do listopada i treba se obaviti prije mraza. Tehnološki
je batat zreo kada iz korijena curi bijeli sok nakon što se
posijeku vriježe.
Uzgoj batata iz gomolja na jednoj biljci daje
prinos do tri kilograma korijena dok u komercijalnoj proizvodnji
prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!