Domaći neprskani limun ima predivan i prepoznatljiv miris (listovi, cvjetovi, grane… pogotovo prilikom cvata ili orezivanja), a kakav je slučaj kada se radi umjetno oprašivanje limuna?
Umjetno oprašivanje je svako oprašivanje koje se radi uz pomoć
čovjeka, pa tako i umjetno oprašivanje
limuna.
Umjetno oprašivanje ima zadatak prenijeti pelud na vršak tučka.
Tako je čovjek ukrštavao biljke i dobio različite vrste biljaka.
Prilikom oprašivanja poljoprivrednih kultura najveću ulogu imaju pčele kako one medonosne tako i pčele samice (solitarne pčele), koje s ostalim kukcima oprašuju i do 80% svih kultura, dok se oko 20% oprašuje pomoću vjetra ili samooprašivanjem.
Ponekad, vlasnici parcela i poljoprivrednih kultura sklapaju
posebne ugovore s pčelarima kako pojedincima tako i udrugama u
svrhu osiguranja dovoljno broja oprašivača. Dok se ponekad u
nedostatku kukaca oprašivača vrši umjetno oprašivanje
limuna i drugih kultura.
U zatvorenom prostoru obavlja se umjetno oprašivanje limuna mekanom četkicom, prelazeći preko prašnika i tučaka.