Osim na području Afrike, tamarind voće se uzgaja na području sjeverne Australije, južne Azije i Meksika.
Tamarind voće ima grmoliko stablo koje dosegne visinu između 12-18 metara sa listovima zimzelene boje i eliptična oblika. Plodovi tamarind voća imaju oblik mahune ispunjene sjemenkama koje su obložene vlaknastom pulpom.
Pulpa nezrelog tamarind voća je zelena i kiselkasta, a kada dozrije postaje slatko-kisela.
Na područjima na kojima raste tamarind voće ima važnu ulogu u tradicionalnoj medicini. Tako se kao napitak koristi za liječenje peptičkog ulkusa i vrućice, a kora i lišće tamarind voća koriste se kao pomoć pri zacjeljivanju rana.
Tamarind voće posjeduje protuupalna sredstva koja štite od srčanih bolesti dijabetesa i karcinoma, dok sjemenke tamarind voća mogu sniziti razinu šećera u krvi, a ekstrakt pulpe pomaže kod bolesti masne jetre.
Tamarind voće koristi se u kuhinjama Azije, Meksika, Kariba o srednjeg istoka, a najčešće se koristi za pripremu, pića, umaka i deserata.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!