Šipkom najčešće zovemo plod divlje ruže koji dozrijeva u rujnu i listopadu.
Šipak se bere kad postane jako crvene boje, ali prije nego potamni i omekša, jer tada ima najviše ljekovitih tvari i vitamina C. Šipak se bere bez stapki, a koristi se za pripravu čaja, likera, soka, marmelada.
Sušenje šipka za čaj odvija se u pećnici na temperaturi od 40-50 stupnjeva sve dok plodovi ne postanu krhki, a od primjerice 2 kilograma svježeg šipka dobit ćete 1 kilogram suhog šipka.
Osim sušenjem šipka za čaj, sušiti možete i listove te cvjetne latice šipka, zato što i one sadrže vitamin C koji šipak ima više nego bilo koji agrum.
Osušeni šipka za čaj treba čuvati u platnenim vrećicama od pamuka ili lana na prohladnim i prozračnim mjestima.
Sušeni šipak za čaj preporuča se iskoristiti u periodu od godinu dana.