praktični savjeti /

Sušenje šipka za čaj - naučite kako osušiti šipak

Image

Čaj od šipka pomaže unijeti u organizam dovoljno askorbinske kiseline i čini ga otpornijim na prehlade pogotovo tokom zimskim mjeseci.

11.8.2017.
10:39
VOYO logo

Šipkom najčešće zovemo plod divlje ruže koji dozrijeva u rujnu i listopadu.

Šipak se bere kad postane jako crvene boje, ali prije nego potamni i omekša, jer tada ima najviše ljekovitih tvari i vitamina C. Šipak se bere bez stapki, a koristi se za pripravu čaja, likera, soka, marmelada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sušenje šipka za čaj odvija se u pećnici na temperaturi od 40-50 stupnjeva sve dok plodovi ne postanu krhki, a od primjerice 2 kilograma svježeg šipka dobit ćete 1 kilogram suhog šipka.

Osim sušenjem šipka za čaj, sušiti možete i listove te cvjetne latice šipka, zato što i one sadrže vitamin C koji šipak ima više nego bilo koji agrum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osušeni šipka za čaj treba čuvati u platnenim vrećicama od pamuka ili lana na prohladnim i prozračnim mjestima.

Sušeni šipak za čaj preporuča se iskoristiti u periodu od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo