Sušenje banana - ideje za sušenje banana i drugoga voća
Sušenje banana, jabuka, šljiva, kivija možete napraviti i sami pa
tako i svakodnevno uživati u ukusnim i zdravim
grickalicama.
Dehidriranje namirnica jednostavna je metoda konzerviranja hrane
koja uklanja vlagu i time onemogućuje razvoj mikroorganizama,
istodobno koncentrirajući okus i miris namirnica.
Sušeno voće najčešće je skupo, no i sami možemo konzervirati
povrće, voće i gljive najstarijom i najjednostavnijom
metodom.
Banane su slatke i pune prirodnog voćnog šećera. Obavezno kupite zrele, točkaste banane jer takve su jedine dobre za sušenje.
Banane su najbolje, kada ih sušite doma u dehidratoru.
Ova metoda za sušenje banana osigurava dovoljno niske temperature da se zadrži hranjiva vrijednost banana i druge hrane koju sušimo.
Prije sušenja banane treba blanširati, odnosno kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuhati na pari kako bi se zaustavilo kvarenje, a ujedno skratilo vrijeme sušenja. Blanširanjem se sprečava tamnjenje voća.
Sušeno voće i povrće treba pospremiti u posude koje se mogu dobro zatvoriti kako u njih ne bi ulazila vlaga.
Nakon kuhanja banane se dobro ocijede i stave na dasku za sušenje.
Uranjanjem banana u mješavinu kristala askorbinske kiseline i vode ili uranjanjem u sok od limuna ili naranče od tri do pet minuta spriječit ćemo da voće potamni.
Zanimljivi su i učinci sušenja banana: od početne vlage koja iznosi 75%, osušena banana ima svega 3% vlage, a ako dulje stoji može se “skameniti“ pa kod konzumiranja treba imati dobre zube ili se prethodno mora rehidrirati. Ugljikohidrati se penju s 23% na 88% od čega na glukozu i fruktozu otpada približno jednak dio. Zbog toga je osušena banana intenzivno slatka. Banane su tradicionalno dobar izvor vlaknaste strukture; u svježem stanju ima ih oko 2, 5 g / 100 g, a u osušenom obliku 10 g / 100 g. Vitamina A u sirovom obliku sadrži 64 i.j. / 100 g, a u osušenom obliku 248 i.j. / 100 g.
Na isti način možete sušiti jagode, kivi, šljive, marelice, eko ili organske korice naranče, ananas, jabuke...
403 Forbidden