UZGOJ SUKULENATA / Sukulenti kao ukrasno cvijeće: ovo su najljepše vrste sukulenata

Image
Foto: Pixabay

Na našim prostorima danas postoje mnoge različite vrste sukulenata, a mi vam donosimo one najljepše

23.2.2018.
18:58
Pixabay
VOYO logo

Pod sukulentima podrazumijevamo svo bilje koje ima takozvane mesnate stabljike, odnosno sočne listove u kojima skladište vodu. Da bismo vam pomogli da odaberete sukulent za sebe, izdvojili smo neke najljepše vrste sukulenata.

Krasula

Krasula (lat. Crassula) vrsta je sukulenta porijeklom iz južne Afrike. Zahvaljujući mesnatim stabljikama i debljim listovima, krasula može duže vrijeme izdržati bez vode i zalijevanja. Idealna je za početnike koji dosad nisu imali iskustva s cvijećem i njihovim uzgojem. Najbolje će uspijevati u tegli ili nešto većoj posudi, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu u stanu. Nešto je osjetljivija na niske temperature koja ne bi smjele pasti ispod deset stupnjeva Celzijusa. U narodu je krasula poznata kao ''drvo novca'' te se za nju vjeruje da donosi uspjeh i zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pustinjska ruža

Pustinjska ruža (lat. Adenium obesum) još je jedan sukulent koji možete uzgojiti u stanu. Porijeklom je iz Saudijske Arabije, a danas je sve češće možemo pronaći na našim prostorima. Baš poput svih ostalih sukulenata, ni pustinjska ruža ne zahtijeva prečesto zalijevanje. Uzgaja li se kao kućna biljka, pustinjska ruža u prosjeku naraste oko 80 centimetara. Najbolje će uspijevati na svijetlom i sunčanom mjestu u kući, posebno pred prozora ili na balkonu.

Agava

Agava (lat. Agave americana) sukulentna je biljka prepoznaljiva po sitnim žutim cvjetovima te mesnatim listovima u kojima skladišti vodu. U prirodnom okruženju najbolje uspijeva u Meksiku, srednjoj Americi i tropskom području Južne Amerike. Kod nas se prvenstveno uzgaja kao sobna biljka, a potrebno joj je mnogo prostora i sunčeve svjetlosti. Ne podnosi temperature ispod ništice pa se nikako ne preporučuje agavu uzgajati u vrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaktusi

Kaktusi (lat. Cactaceae) posebna su vrsta sukulenata koji se također odlično suprostavljaju suši zahvaljujući mesnatim stabljikama u kojima zadržavaju vodu. S obzirom na njihovu otpornost, mogu ih uzgajati i najveći početnici. Za držanje kaktusa najbolje su glinene posude jer se u njima zemlja postepeno suši što onemogućava nakupljanje suvišne vode. Ono po čemu se najviše razlikuju od ostalih sukulenata jest to što nemaju listove, već bodlje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo