Stolne sorte se ne koriste često za izradu vina budući da imaju krupnije bobice, samim time su i mesnatije te imaju manje šećera nego vinske sorte. Stolne se sorte razlikuju od vinskih i po drugačijem načinu uzgoja. Odgovara im umjereno topla klima, s velikim brojem sunčanih i toplih dana.
U Hrvatskoj stolno grožđe nije toliko često kao što je vinsko. Razlikujemo 19 sorti stolnog grožđa. Ove sorte sazrijevaju tijekom ljeta, od srpnja do početka listopada. Razdoblje sazrijevanja je uvjetovano ponajprije vremenskim prilikama. Stolne sorte vinove loze razlikuju se oblikom, veličinom, tvrdoćom, bojom, okusom, rodnošću i težinom grozda.
U nastavku donosimo neke od najkvalitetnijih stolnih sorti vinove loze:
- Sultanina bijela
- Plemenka bijela
- Plemenka crvena
- Aurora
- Perlot
- Matilde
- Kardinal
- Kraljica vinograda bijela
- Muskat hamburg
- Italija bijela
- Čabski biser bijeli
- Primiera bijela
- Volta crna
- Premium Red
- Emperor crveni
- Christmas Rose crvena
- Gros Vert bijela