Šećerni javor (Acer saccharum Marshall) je
listopadno stablo iz porodice sapindovki (Sapindaceae) i spada u
visoka stabla.
Rasprostranjen je na području sjeverne i srednje
Sjeverne Amerike.
Ova vrsta javora je porijeklom iz istočnog dijela Kanade, a
značajna je jer se od nje dobiva javorov šećer.
Za proizvodnju jedne litre sirupa od šećernog javora potrebno je
40 litara soka koji se iscijedi iz stabla.
Šećerni javor naraste čak do 30 m visine. Ovo je
korisno drvo Indijancima Algonquin, Cree i Ojibway služilo za
dobivanje poznatog javorovog sirupa. Stablo cvate tek nakon 10
godina starosti.
Sve vrste su medonosne i daju dosta peluda, a možemo ih
raspoznati prema krilima ploda jer su kod svake vrste drugačije
položeni.
Šećerni javor ima sivu, ispucalu koru i cvjetove
koji su skupljeni u visećim metlicama. Iz ovog stabla se skuplja
sok, a zanimljivo je da se stablo šećernog javora može koristiti
i preko 100 godina.
Drvo ovog stabla se koristi i u proizvodnji namještaja.