Kad su u pitanju sorte krušaka, najveće značenje se daje ljetnim sortama. Danas postoji velik broj kvalitetnih sorti. One rane su cijenjene zato što na tržište dolaze kad je najveća potražnja.
Kod uzgoja krušaka, prevladava sorta sitnih plodova, poput Salzburgerica, Tikvica, Jakovka, Zelena Magdalena, Coscia rana itd. Novije rane ljetne sorte krušaka su sitnijih plodova, kao što su Lipanjsko zlato, Lipanjska ljepotica i slične. Tek krajem sprnja i tijekom kolovoza, dolaze sorte malo krupnijeg ploda i bolje kvalitete, Ranu iz Fiorana, Srpanjsku šarenu, Giffardovu, Trevušku ranu.
Od svih sorta krušaka, jedino je sorta Viljamovka, zbog dobre rodnosti i kakvoće plododa, kako za potrošnju u svježem obliku tako i za preradu u sokove, kompote i najpoznatiju rakiju viljamovku, ostala i dalje u uzgoju. No u ovdašnjim ekološkim uvjetima, viljamovka dozrijeva u drugoj polovici kolovoza, a tada završava turistička sezona i tržište je preplavljeno drugim ljetnim oćem. Upravo zato ova sorta krušaka ne postiže uvijek cijenu koju zaslužuje.
Najnovie, al jako kvalitetne rane ljetne sorte krušaka su Boheme (Boem), Turandot, Norma, Carmen (Karmen), Etrusca (Etruska) i Tosca (Toska). Riječ je o sortama koje su dobili selekcionari u Italiju, a posebnu pažnju dobivaju zbog redovite rodnosti, vremena dozrijevanja i kvalitete plodova. Plodovi ovih sorti dozrijevaju u vrijeme kad turistička sezona još traje u pravo zato se lako prodaju i postižu relativno visoku cijenu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!