Sorte feferona - od ljutih do najljućih
Iako hrvatska tradicionalna kuhinja ne podrazumijeva toliko ljutih jela, već se bazira većinskim dijelom na začinima kao što su sol, ulje, biljni začini i slično, Hrvati sve češće eksperimentiraju s kuhinjama drugih nacija diljem svijeta.
Kada kuhari pokušavaju "zapapriti" svoja jela i učiniti ih
ljutima jedan od najčešćih sastojaka koje koriste pritom jesu
upravo ljuti feferoni.
Sorte feferona
Ovisno o tradiciji neke kuhinje i o preferiranim okusima kuhara
ili konzumenta hrane, moguće je korisititi različite sorte
feferona prikom kuhanja ljutih jela.
Anaheim sorta feferona
Budući da stručnjaci razlikuju sorte feferona prema stupnju
ljutine, popis počinjemo sortom feferona koja je najblaža, a koja
je samim time i najpogodnija za korištenje u prehrani.
Fresno sorta feferona
Sorte feferona koje se najčešće upotrijebljavaju u omiljenim kuhinjama Azije i Indije upravo su fresno papričice, sorta koja naginje od srednje prema jače ljutoj sorti prema Scoville skali.
Habanero sorta feferona
Kada govorimo o habanero sorti papričice, odmah vas moramo
upozoriti da se radi o iznimno ljutoj sorti feferona zbog čega
preporučujemo da se ne usuđujete isprobati ju ako vaše nepce nije
naviknuto na ljuta jela. Naime, ova sorta feferona spada u one
iznimno ljute papričice koje su gotovo neizdržive za
probaviti.
Ako stručnjaci upozoravaju na konzumaciju ove ljute papričice, zamislite tek kakva je situacija s onim sortama feferona koje su ocijenjene s milijun stupnjeva!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden