Kao super junak među voćkama, šipak voće našlo se u središtu pozornosti upravo zbog svog velikog utjecaja na zdravlje.
Poznat i kao nar, mogranj ili jednostavno šipak voće tamno crvene boje, s glavicom promjera 5-12 cm, čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih i posebno zdravih, sočnih sjemenki.
Šipak voće vuče podrijetlo iz Azije, točnije
raste na području od Irana do Himalaje, no danas se ova voćka
uzgaja na cijelom Sredozemlju, kao i u sjevernoj
Americi.
Dozrijeva početkom jeseni, a iako je dostupan je od rujna do
siječnja, zbog nemogućnosti da dugo opstane na grani, treba ga
pažljivo uskladištiti i čuvati, najbolje ga je konzumirati
tijekom listopada i studenog direktno s grana.
Pretpostavlja se da je šipak voće koje je uz
maslinu, grožđem, smokvu i datulju jedna od prvih kultiviranih
voćaka. Potječu još iz 4000 do 3000 g pr.K..
Oduvijek je šipak voće bilo simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog
rođenja, a imao je kako iscjeliteljska svojstva, tako i praktičnu
primjenu. Koristio se i kao boja ili ukras.
Brojni su mitovi i umjetnička djela prepuni ovog prekrasnog voća.
Šipak voće je škrinja antioksidansa, a intenzivna konzumacija dovodi do poboljšanja kardiovaskularnog statusa, usporavanje artritisa, kao i povoljnog djelovanja na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.
Šipak voće sadrži i obilje vitamina C, te folnu kiselinu i vitamine A i E, te kalij, tri vrste polifenola - tanini, antocijani koji zajedno štite stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala.
Možda niste znali, ali sadrži čak više antioksidanata od brusnice
i naranče, a jedan plod šipka ima tri puta veći antioksidativni
potencijal od crnog vina i zelenog čaja.
Svi sastojci brzo se apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu
toksični.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a579b2d6-8f20-11ec-a252-0242ac12001d/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Gotovo
da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali
svoje ljekovito djelovanje. U borbi protiv anemije, raka
prostate, bolesti srca, smanjuje raznu LDL (lošeg) kolesterola,
povoljno djeluje kod dijabetesa i limfoma. Zaustavlja prirodni
proces otvrdnjavanja stijenki krvnih žila. Sok šipka ima
antibakterijska i antivirusna svojstva pa pomaže i u očuvanju
zubi.
Može pomoći kod liječenja raka dojke jer smanjuje sintezu
estrogena u tijelu.
Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!