Šipak voće koje je dobro voljeti
Kao super junak među voćkama, šipak voće našlo se u središtu pozornosti upravo zbog svog velikog utjecaja na zdravlje.
Poznat i kao nar, mogranj ili jednostavno šipak voće tamno crvene boje, s glavicom promjera 5-12 cm, čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih i posebno zdravih, sočnih sjemenki.
Šipak voće vuče podrijetlo iz Azije, točnije
raste na području od Irana do Himalaje, no danas se ova voćka
uzgaja na cijelom Sredozemlju, kao i u sjevernoj
Americi.
Pretpostavlja se da je šipak voće koje je uz
maslinu, grožđem, smokvu i datulju jedna od prvih kultiviranih
voćaka. Potječu još iz 4000 do 3000 g pr.K..
Šipak voće je škrinja antioksidansa, a intenzivna konzumacija dovodi do poboljšanja kardiovaskularnog statusa, usporavanje artritisa, kao i povoljnog djelovanja na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.
Šipak voće sadrži i obilje vitamina C, te folnu kiselinu i vitamine A i E, te kalij, tri vrste polifenola - tanini, antocijani koji zajedno štite stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala.
Možda niste znali, ali sadrži čak više antioksidanata od brusnice
i naranče, a jedan plod šipka ima tri puta veći antioksidativni
potencijal od crnog vina i zelenog čaja.
Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden