Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Voćke u vrtu /

Šipak voće koje je dobro voljeti

Znate li da je šipak voće koje je dobro voljeti, ljubav prema ovoj voćki bit će višestruko uzvraćena, a koje blagodati šipak voće daje vašem organizmu čitajte u nastavku

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kao super junak među voćkama, šipak voće našlo se u središtu pozornosti upravo zbog svog velikog utjecaja na zdravlje.

Poznat i kao nar, mogranj ili jednostavno šipak voće tamno crvene boje, s glavicom promjera 5-12 cm, čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih i posebno zdravih, sočnih sjemenki. 

Šipak voće vuče podrijetlo iz Azije, točnije raste na području od Irana do Himalaje, no danas se ova voćka uzgaja na cijelom Sredozemlju, kao i u sjevernoj Americi.  Dozrijeva početkom jeseni, a iako je dostupan je od rujna do siječnja, zbog nemogućnosti da dugo opstane na grani, treba ga pažljivo uskladištiti i čuvati, najbolje ga je konzumirati tijekom listopada i studenog direktno s grana.

Pretpostavlja se da je šipak voće koje je uz maslinu, grožđem, smokvu i datulju jedna od prvih kultiviranih voćaka. Potječu još iz 4000 do 3000 g pr.K.. Oduvijek je šipak voće bilo simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, a imao je kako iscjeliteljska svojstva, tako i praktičnu primjenu. Koristio se i kao boja ili ukras.  Brojni su mitovi i umjetnička djela prepuni ovog prekrasnog voća.

Šipak voće je škrinja antioksidansa, a intenzivna konzumacija dovodi do poboljšanja kardiovaskularnog statusa, usporavanje artritisa, kao i povoljnog djelovanja na prostatu, krvni tlak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.

Šipak voće sadrži i obilje vitamina C, te folnu kiselinu i vitamine A i E, te kalij, tri vrste polifenola - tanini, antocijani koji zajedno štite stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala. 

Možda niste znali, ali sadrži čak više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod šipka ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja.  Svi sastojci brzo se apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje. U borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuje raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno djeluje kod dijabetesa i limfoma. Zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stijenki krvnih žila. Sok šipka ima antibakterijska i antivirusna svojstva pa pomaže i u očuvanju zubi.  Može pomoći kod liječenja raka dojke jer smanjuje sintezu estrogena u tijelu. 

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike