Špinat je zeljasta biljka bogata bjelančevinama, mineralima, željezom te vitaminima B i C te karotenom. Na našem području špinat se najviše proizvodi na obiteljskim gospodarstvima odakle se plasira na tržište ili za osobne potrebe. Kako se sije špinat?
Špinat je biljka umjerene klime, a najbrže raste na temperaturi do 20 stupnjeva. Sijanje špinata se ne obavlja nakon gnojidbe organskim gnojivima zbog mogućnosti prevelikog nakupljanja nitrata.
Za proljetno sijanje špinata zemlja u koju se sije špinat priprema se u jesen, a za jesensko sijanje zemlju je potrebno obogatiti gnojivima.
S obzirom da posijani špinat može nicati pri temperaturama oko 0 stupnjeva, a kao mlada biljka špinat dobro podnosi mraz, sijanje špinata može početi, u kontinentalnom području u drugoj polovici veljače, a u većini krajeva krajem ožujka.
Špinat se sije na stalno mjesto uz razmak između redova 15-30 centimetara i razmak u redu od 3-5 centimetara. Biljku je za proljetnu i zimsku proizvodnju poželjno sijati na uzdignute gredice jer se u proljeće podignuta gredice prije zagrije, a tijekom jeseni i zime, manje su izložene vodi u slučaju jačih oborina.
Sijani špinat bere se kad ima 5-8 razvijenih listova, pri čemu se za špinat namijenjen za preradu kosi, a onaj namijenjen tržištu bere.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!