Masline su biljke mediteranskih prostora koje sazrijavaju na jedinstven način i razlikuju se od ostalih voćnih sorti. Za razliku od drugih, plodovi masline ponašaju se kao jedinke i često sazrijevaju potpuno neujednačeno. Iz tog je razloga teško odabrati pravi trenutak kada brati masline.
Razdoblje dozrijevanje podrazumijeva nastanak soka u plodu i tada se zapravo stvara kvalitetno maslinovo ulje pa je bitno biljku pustiti da obavi proces bez ometanja.
Upravo na kvalitetu ulja najveći utjecaj ima vrijeme berbe i odabir ubranih maslina pa se tako preporuča da se ne sakupljaju masline koje su pale na tlo jer ih napadaju gljivice i uzrokuju trulež.
Kada brati masline za postizanje najviše kvalitete ploda ili ulja?
Uvijek u obzir treba uzeti o kojoj se sorti radi te koliko su plodovi zreli pri odlučivanju kada brati masline, ali u pravilu se beru između listopada i sredine studenog. Ne berite pjegave, suhe ili oštećene plodove, a možete ih brati uz pomoć mašina, grabljicama ili jednostavno rukama.
Unutar 12 sati od branja, masline se trebaju preraditi kako ne bi došlo do razvijanja bakterija i zaraza.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!