Bijeli luk ili češnjak zdrava je biljka koju redovno koristimo u
našoj kuhinji. Izrazito je zdrav i bogat vitaminima B i C,
selenom, magnezijem, kalijem i kalcijem.
Bijeli luk se lako i brzo prilagođava vremenskim uvjetima, pa je
stoga i čest uzgoj bijelog luka u gotovo svim
vrtovima,a posebno sadnja bijelog luka u
proljeće.
Bijeli luk razmnožava se češnjevima, no, kako izgleda sadnja bijelog luka u proljeće?
Za sadnju bijelog luka u proljeće možete koristiti kupljene sjemenske glavice koje su dodatno zaštićene od bolesti i štetnih nametnika.
Bijeli luk se uglavnom sadi u rano proljeće ili pak u jesen, a veliku ulogu u uzgoju bijelog luka ima i godišnje doba u kojem ga sadimo.
Zbog različitih razdoblja u kojima se uzgaja, dijelimo ga u dvije
skupine – proljetni i jesenski luk.
Preporučuje se da se sadnja bijelog luka u
proljeće obavi što ranije, najbolje u veljači ili
ožujku.
Naime, proljetni bijeli luk osjetljiviji je na niske temperature
nego jesenski.
Jesenski luk se sadi u jesen nakon čega prezimljuje i razvija se
već na početku iduće godine.
Ova vrsta bijelog luka ima nešto krupnije plodove i listove, što
je također čini otpornijom na niske temperature.
Za sadnju bijelog luka u proljeće idealna su plodna tla blago kisele ili neutralne kiselosti.
Najčešća je sadnja bijelog luka u jesen, a inače sadnja bijelog
luka može se raditi i u proljeće, najbolje rano.
Češnjeve treba odvojiti od glavice pa iskoristiti one krupnije za
sadnju.
Sadnja bijelog luka u proljeće radi se u redove
razmaka 30 cm, a u redu razmak između češnjeva treba biti 10-12
cm, dubina sadnje bijelog luka u jesen je na 4-5 cm, a u proljeće
2-3 cm.
Vadi se kada lišće požuti i njegova stabljika se polegne. Za
češnjak iz jesenske sadnje to je krajem lipnja, a za onaj iz
proljetne sadnje krajem kolovoza.