Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Salate /

Salata glavatica kao klasična vrtlarska kultura

Salata glavatica dominira u proizvodnji salate u našim krajevima. Klasična vrtlarska kultura koja razvija lijepe glave mekanog lista je upravo salata glavatica

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Postoji nekoliko kultivara zelene salate, to su maslenke (puterice), kristalke (ledene salate) i salate glavatice. Salata glavatica sije se u posude za presađivanje početkom ožujka, a najkasnije do početka svibnja. 

Na otvorenom se sije tek kada prođu opasnosti od mraza i to na dubinu od oko 1,25 cm. Potrebno je poštivati razmak između pojedinih biljaka koji treba biti oko 15 cm zato što je širina salate glavatice, kada je potpuno razvijena i do 20 cm.

Dobri susjedi salate glavatice su: cikla, rotkva, češnjak, grah, jabuka, jagoda, komorač, kopar, krastavac, krasuljica, kupušnjače, luk, mrkva, repa, rotkvica, špinat.  Nije dobar susjed sa šparogama i rajčicama.

Salata glavatica se najviše koristi svježa, a tako se najbolje iskoristi i sva njezina hranidbena i ljekovita vrijednost. Zelena salata uvijek je najbolja ako se priprema svježe ubrana. Pere se samo pod mlazom tekuće vode pa izbjegavajte duže stajanje salate u vodi. Takvim stajanjem zelena salata izgubi veće količine korisnih tvari. 

Imajte na umu i da su oni tamniji listovi salate glavatice bogatiji vitaminima od listova unutar glavice, a lisne žile sadržavaju više kalija, natrijeva citrata i vlakana što pridonosi većoj vrijednosti. 

Salata glavatica u mg/100 g sadrži: karotena 0,16 - 1,6; vitamin E 0,5; vitamin B1  0,04 - 0,09; vitamin B2 0,08 - 0,25; vitamin B3 0,2 - 0,5; vitamin B6 0,036 - 0,075; vitamin C 6 - 55; folne kiseline 0,004 - 0,054. 

Salata glavatica sadrži još oko 48 mg/100 g limunske kiseline i 65 mg/100 g jabučne kiseline. Ove kiseline joj daju ugodan okus. 

Gorkast okus salati daju laktopikrin, laktucinska kiselina, laktocerol i neolaktucin, kojima se pospješuje probava i otvara tek. 

Salata glavatica je korisna za rad srca i bubrega, a snižava i krvni tlak. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike