UZGOJ RUŽMARINA / Ružmarin u tegli: savjeti za uzgoj, održavanje i oblikovanje ružmarina

Image
Foto: Pixabay

Oblikovanje ružmarina pomoći će vašoj ukrasnoj biljci da raste i razvija se te vam potraje još dugi niz godina. Saznajte kako jednostavno oblikovati ružmarin

20.6.2017.
9:10
Pixabay
VOYO logo

Danas ružmarin kao začinsko bilje ne uzgajamo samo u povrtnjacima, već on bez problema uspijeva i u našim domovima. Da biste ga mogli uzgojiti kod kuće u tegli, donosimo vam korisne savjete za održavanje, zalijevanje i oblikovanje ružmarina.

Uzgajanje začinskog bilja u domovima odličan je način da tijekom cijele godine uživati u njegovim blagodatima. Ružmarin je zasigurno jedan od bilja koje možete bez problema uzgajati u tegli, no neka biste pravila ipak morali poštivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzgoj i sadnja ružmarina

Najvažnije je naglasiti da se ružmarin može saditi na nekoliko različitih načina. U slučaju da se odlučite na uzgoj u tegli, najbolje vam je kupiti već zrelu biljku. Odaberite teglu koja je dovoljno duboka te je napunite svježom zemljom. Ružmarin ne zahtijeva posebnu vrstu zemlje, važno je jedino da bude svježa i dovoljno vlažna.

Ružmarin je potrebno redovno zalijevati. U vrijeme ovih ljetnih i vrućih dana, preporučuje se da ga zalijevate jednom do dva puta dnevno. Pripazite da ne pretjerate jer bi moglo doći do truljenja korijena te zajedno s time do propadanja biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orezivanje i oblikovanje

Da bi vaš ružmarin rastao na pravilan i uspješan način, nikako ne biste smjeli zanemariti orezivanje. Idealno vrijeme za orezivanje ove biljke jest rano proljeće, no to ne mora biti pravilo. Ipak isti uzgajate u kući gdje su temperature drugačije nego one vani.

Oblikovanje ružmarina obavlja se na jednostavan način, sve što je potrebno jest prikratiti izboje za dvije trećine njihove dužine. Tako ćete potaknuti ružmarin na veći i uspješniji rast, a sama biljka potrajat će vam mnogo dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo