Rezidba voćaka ili orezivanje sastavni je dio uzgoja, ali je potrebno držati se osnovnih pravila. Donosimo vam sve što trebate znati o orezivanju.
Najbolje vrijeme za rezidbu voćaka je razdoblje tijekom mirovanja, odnosno u zimskim danima i obavezno prije prvih pupova. Pravilnim orezivanjem postiže se bolji rast i veća kvaliteta voćaka, ali i kasnije dobivenih plodova. Osim toga, rodnost voćaka bit će mnogo uspješnija.
Rezidba voćaka obuhvaća mnoge tehnike i postupke koji uključuju rezanje bolesnih grančica, uklanjanje mladih izbojaka te odstranjivanje lišća. Važno je spomenuti da je orezivanje ključna metoda za poboljšanje produktivnosti biljke, u ovom slučaju voćaka.
Suvišne grančice potrebno je odstranjivati od vrha do dna voćke, kao i sve grane koje rastu uspravno prema unutrašnjosti krošnje stabla. Rezovi trebaju biti kosi, suprotno od one strane gdje se nalazi pup.
Rezidbu ćete najjednostavnije obaviti koristeći posebne voćarske škare, namijenjene upravo za orezivanje. Važno je da škare uvijek budu dovoljno čiste, pa čak i dezinficirane.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!