Povrtnjak i biljke povrtlarice / Rani kupus - Odlike koje ima rani kupus

Image
Foto: Thinkstock

Kupus se dijeli ovisno o sezoni berbe na rani kupus i kasni kupus, po boji na bijeli, zeleni i crveni, po obliku glava na špičaste i okrugle, a mi ćemo reći više o tome koji je to rani kupus

13.11.2019.
10:24
Thinkstock
VOYO logo

Postoji nekoliko vrsta kupusa koje se razlikuju u smislu kvalitete i namjene. Ovdje govorimo o tome kakav je rani kupus.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Upotrebljava se u svježem, kuhanom ili konzerviranom stanju naročito tijekom zime.

Vrlo rani kupus s vrlo snažnim početnim porasta s izrazitim potencijalom prinosa je kupus oznake Ortus F1, koji je otporan na procvjetavanje i pucanje. Ortus je vrlo adaptivan za uzgoj u zaštićenim uvjetima, ispod agrotekstila i na otvorenom.
Rane i srednje sorte kupusa uzgajaju se u prvom redu za konzumiranje u sirovom stanju. Takve vrste nisu izvorno namijenjene za pohranu tijekom jeseni i zime, niti su namijenjene kiseljenju. To su sorte koje se konzumiraju 70 do 90 dana nakon sjetve. Tu su npr. novi mirodimar i ditmar.
Priprema tla za rasađivanje ranog kupusa počinje odmah u proljeće i sastoji se od kultivacije, drljanja i valjanja. Valjanje tla je obavezna mjera jer kupus ne podnosi rastresito tlo.
Rani kupus sije se  tako da se sjemenke siju u travnju u zagrijanom stakleniku ili na prozorskoj polici 0,3-0,5 g po 10 m2. 
Presađuju se u svibnju na udaljenosti od 50 x 60 cm, a glavice možemo brati već u lipnju i srpnju.
Berba je ručna. Rani kupus se bere tako da se glavice sijeku iznad prve etaže donjeg lišća. 
Rani kupus se bere u 2-3 navrata, a kasni kupus se mora brati obavezno prije jakih mrazeva i temperature od -5 °C. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo