Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Rani kupus - Odlike koje ima rani kupus

Image
Foto: Thinkstock

Kupus se dijeli ovisno o sezoni berbe na rani kupus i kasni kupus, po boji na bijeli, zeleni i crveni, po obliku glava na špičaste i okrugle, a mi ćemo reći više o tome koji je to rani kupus

13.11.2019.
10:24
Thinkstock
VOYO logo

Postoji nekoliko vrsta kupusa koje se razlikuju u smislu kvalitete i namjene. Ovdje govorimo o tome kakav je rani kupus.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Upotrebljava se u svježem, kuhanom ili konzerviranom stanju naročito tijekom zime.

Vrlo rani kupus s vrlo snažnim početnim porasta s izrazitim potencijalom prinosa je kupus oznake Ortus F1, koji je otporan na procvjetavanje i pucanje. Ortus je vrlo adaptivan za uzgoj u zaštićenim uvjetima, ispod agrotekstila i na otvorenom.
Rane i srednje sorte kupusa uzgajaju se u prvom redu za konzumiranje u sirovom stanju. Takve vrste nisu izvorno namijenjene za pohranu tijekom jeseni i zime, niti su namijenjene kiseljenju. To su sorte koje se konzumiraju 70 do 90 dana nakon sjetve. Tu su npr. novi mirodimar i ditmar.
Priprema tla za rasađivanje ranog kupusa počinje odmah u proljeće i sastoji se od kultivacije, drljanja i valjanja. Valjanje tla je obavezna mjera jer kupus ne podnosi rastresito tlo.
Rani kupus sije se  tako da se sjemenke siju u travnju u zagrijanom stakleniku ili na prozorskoj polici 0,3-0,5 g po 10 m2. 
Presađuju se u svibnju na udaljenosti od 50 x 60 cm, a glavice možemo brati već u lipnju i srpnju.
Berba je ručna. Rani kupus se bere tako da se glavice sijeku iznad prve etaže donjeg lišća. 
Rani kupus se bere u 2-3 navrata, a kasni kupus se mora brati obavezno prije jakih mrazeva i temperature od -5 °C. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo