SAVJETI ZA PRSKANJE LIMUNA / Prskanje limuna: prirodni načini za zaštitu limuna

Image
Foto: Pixabay

Iako se oboljenja i nametnici mogu bez problema ukloniti koristeći kemijska sredstva, postoje i prirodni načini za prskanje limuna

9.4.2018.
19:06
Pixabay
VOYO logo

Prskanje limuna proces je koji se podrazumijeva pod obaveznu zaštitu biljke tijekom cijele godine. Prskanjem prvenstveno štitimo biljku od štetnih nametnika i bolesti koje često zahvaćaju biljke, a posebno agrume.

Limun je biljka koja je nešto zahtjevnija i teško se prilagođava čestim promjenama vremenskih uvjeta. Najbolje će uspijevati na toplom i svijetlom mjestu, gdje će većim dijelom dana dobivati dovoljno sunčeve svjetlosti. Kod nas se najčešće uzgaja na području Jadrana, uglavnom zbog visokih temperatura. Za kontinentalnu Hrvatsku uzgoj limuna također je moguć, ali je u tom slučaju biljku agruma bolje uzgajati u zatvorenom i zaštićenom prostoru. U ljetnim mjesecima drvo limuna možete iznijeti u dvorište ili vrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Limun mogu zahvatiti mnoga razna oboljenja – gljivična, virusna, bakterijska oboljenja, kao i nametnici poput limunovog crva, štitaste uši, lisne uši, grinja i štitastog moljca. Iako se ova oboljenja i nametnici mogu bez problema ukloniti koristeći kemijska sredstva, postoje i prirodni načini za prskanje limuna. Prirodni načini uvijek su bolji od kemijskih preparata, prvenstveno jer ne uništavaju okolne biljke i njihove plodove.

Ovo su neke od biljaka koje će na prirodan način zaštititi drvo limuna od nametnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kopriva
  • hrastov list
  • vratić
  • list bazge
  • ljupčac
  • pelin
  • kamilica

Svaku od ovih biljaka prije prskanja potrebno je osušiti te namakati u kišnici nekoliko dana. Važno je samo pripaziti da dobivenu tekućinu iskoristite navrijeme, odnosno prije početka fermentacije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo