Uzgoj stabala /

Pinija bor koji često susrećemo u našim južnim krajevima

Image
Foto: pixabay.com

Pinija bor ima jestive i vrlo hranjive sjemenke koje sakupljamo u listopadu i studenom. Znate li koje su to sjemenke koje nam pinija bor velikodušno nudi

7.10.2018.
0:00
pixabay.com
VOYO logo

Pinija bor je crnogorično stablo iz porodice borovki, naraste do 25 m visine i do 1,5 m širine (deblo). Pinija bor prirodno raste u području oko Sredozemnog mora, od Portugala do Turske i Libanona. U Hrvatskoj se pretpostavlja da mu je prirodno stanište na pjeskovitim terenima istočnog dijela otoka Mljeta. Uzgaja se naročito u mediteranskom području kao ukrasno stablo.

Pinija bor (lat. Pinus pinea eng. Stone pine), najbolje uspijeva na silikatno-pjeskovitom tlu, ali uspijeva i na tlima s vapnenastom podlogom. Može uspijevati tamo gdje uspijeva i alepski bor, ali je osjetljiva na posolicu.​ 
Ovdje se radi o vrlo stabilnoj vrsti koja se teško križa s ostalim borovima. U hortikulturi se najčešće primjenjuju kultivari 'Correvoniana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pinija bor svojom kišobranastom krošnjom i krupnim češerima djeluje vrlo dekorativno.
Potrebno je 15-ak godina da pinija počne razvijati veću količinu češera. Njegove sjemenke (pinjoli) su jestive. 
Pinjoli od svih orašastih plodova sadrže najviše bjelančevina, čak 31%. Pinjol je izuzetan izvor proteina, izvrsnog je okusa koji podsjeća na bademe, mada puno intenzivnije arome.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo