Sijanje peršina se gotovo uvijek vrši izravno na
stalno mjesto.
Za kasniji, ljetno jesenski, uzgoj i sijanje peršina, radi se u
redove ili trake na ravnoj površini.
Sijanje peršina za raniji proljetni uzgoj radi se na gredice u 4
- 5 redova.
Prilikom sijanja peršina treba poštivati
plodored koji kaže da peršin ne podnosi sam sebe, pa se
na istoj površini smije uzgajati tek nakon 4
godine.
Zbog duge vegetacije sije se kao glavni usjev. Za vrijeme sijanja
peršina, na istoj površini ne smiju se uzgajati ni ostale kulture
iz porodice štitarki ( mrkva, celer, pastrnjak).
Peršin - sijanje
Peršin za sijanje traži da mu pripremite
gredice, jer se brže zagrijavaju pa time omogućuju brže nicanje
sjemena.
Povoljan razmak za sijanje peršina između redova
je 25 - 35 cm a u redu 4 - 5 cm, za što je podroban utrošak
sjemena u količini od 4 - 6 kg/ha.
Sjetveni sloj tla mora biti ravan i fine mrvičaste
strukture.
Peršin se sije na dubinu od 1,5 - 2 cm.
Nakon sjetve redovi se lagano pritišću odgovarajućim valjkom
Peršin je za sijanje u kontinentalnom djelu
spreman od ožujka pa do kraja travnja.
Na Mediteranu sijanje peršina je moguće već u veljači, a peršin
se može sijati i u kolovozu te se tako omogućuje berba u ožujku i
travnju iduće godine.
Sijanje peršina listaša se radi na isti način samo uz veći utrošak sjemena, 7 - 10 kg/ha.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!