Origano začin je najveću popularnost stekao stavljanjem na pizzu. No, origano je jedna od rijetkih biljaka, čija je aroma jača kad jebiljka osušena, nego kad je svježa. Zato, kad pripremate jela blaže okusa, origano začin može dominirati svojom jačinom te postati gorak.
Kod pripreme se uvijek koristi isključivo lišće origana, ne i grančice. Osim u svježem i osušenom obliku, može se koristiti i kao smrznuti. Taj postupak se obavlja tako da se svježe oprane i osušene stabljike i listići, stave u najlonsku vrećicu i zatim se istisne zrak iz nje. Tako ga možete čuvati i do godinu dana. Riječ je o samonikloj biljci, koja se na području Hrvatske uzgaja u Istri te na otoku Hvaru. No, u svijetu je najcjenjeniji – grčki origano. Ovaj začin možete uzgajati u vrtu ili na balkonu.
Ljekovita svojstva origana
Origano je pogodan za osobe koje su oboljele od psorijaze i raznih kožnih bolesti. On pomaže u liječenju bronhitisa, crijevnih komplikacija, bolesti živaca, grčeva, krvarenja, kašlja, ekcema, svrbeža, upale jednjaka i mnogih drugih bolesti. Može se koristiti za kupke, ispiranje grla, za pripremu obloga, stavljanje kompresa te izazivanje znojenja.
U kozmetici se najčešće koristi za njegu kože i za aromaterapiju. U obliku svježeg lista ili praška, može pridonijeti poboljšanju problema, a redovitom primjenom čaja od origana i kupki, možete znatno utjecati na tijek oboljenja. Od ove biljke se izrađuje i mast za reumatičare.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!