Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Božić je blizu /

Koji su stari običaji za Božić?

Kršćani su Božić prihvatili tek u četvrtom stoljeću i postepeno su preuzimali običaje od poganskih naroda, a koji su stari običaji za Božić koje su kršćani prihvatili doznajte u nastavku

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kada se okupljamo oko božićnog drvca ili ukrašavamo stan, znamo da su to stari običaji za Božić. Sudjelujemo u tradiciji koja se proteže tisućama godina. S vremenom su se ti stari običaji za Božić nadopunjavali i formirali u ovakve kakve danas njegujemo. 

Prema povjesničarima, prirodno vrijeme za božićni blagdan je upravo kraj prosinca.  U poljoprivrednom društvu žetva za ovu godinu je gotova, a na poljima se ne može ništa raditi. I to je vrijeme kada se ima vremena posvetiti vjerskom životu.

Svi želimo taj topli božićni sjaj zbog kojeg su i stari običaji za Božić široko prihvaćeni.

Mračni dani koji kulminiraju zimskim solsticijem mogu se olakšati blagdanima i ukrasima, stoga su stari običaji za Božić oni koji izvlače najbolje iz nas. Pokloni su bili blagoslov za ljude u dane došašća, iako se božićno trošenje suprotstavlja vjerskom cilju slavljenja rođenja Isusa Krista.  Sada su nama to zamijenili pokloni, igračke i druženja. 

Božićni običaji u Slavoniji   

Jedan od rijetkih, ako ne i jedini stari hrvatski božićni običaj, koji se i danas zadržao je sijanje pšenice. Pšenicu sijemo na blagdan svete Lucije. Božić se kao kršćanski blagdan u svakom narodu obilježava na poseban način čineći dio njegove etnografske baštine.  Pokloni su nova (i iznenađujuće kontroverzna) tradicija koju su ponukali stari običaji za Božić.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike