Povrtnjak i radovi u vrtu / Koji su dobri susjedi paprike i što saditi uz papriku

Image
Foto: pixabay.com
Image
Foto: pixabay.com

Ako želite dobar prinos paprike i kvalitetne plodove morate ispuniti zahtjeve paprike za promjenom mjesta sadnje, određenim predusjevima i znati što saditi uz papriku

20.11.2019.
11:44
pixabay.com
VOYO logo

U nastavku možete saznati nekoliko informacija o biljkama koje će papriku zaštititi od štetnika i pojave bolesti i pomoći joj u rastu ili što saditi uz papriku.

Za parpiku se može reći da je zahtjevna biljka koju među povrtnim kulturama zovu “gospođa”i jer ima svoje zahtjeve u pogledu uzgajanja. 
Ti zahtjevi su rotacija usjeva, dobri predusjevi i znati koji su dobri susjedi paprike, odnosno znati što saditi uz papriku. To su neki od zahtjeva koje svakako trebamo ispuniti kako bi nas paprika nagradila dobrim prinosom i kvalitetnim plodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena mjesta sadnje odgovara paprici i kada je god moguće sadite je na drugoj lokaciji. Takva rotacija usjeva je poželjna za sve kulture, a paprici posebno odgovara da svake godine promijenimo mjesto sadnje. Tako ćete izbjeći nakupljanje štetnika, uzročnika bolesti i jednostrano iscrpljivanje hraniva iz zemljišta. 


Na isto mjesto papriku sadite tek nakon 4 godine, a najmanje nakon 3 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predusjevi paprike neka budu mahunarke, biljke za zelenu gnojidbu, žitarice, lukovi, rani kupus, cvjetača lisnato povrće, korjenasto povrće (cikla).
Izbjegavajte krumpir, rajčica i patlidžan.

Dobri susjedi paprike zlata vrijede pa tako i biljke koje sadimo pored paprike možemo odabrati te tako pozitivno utjecati na zdravstveno stanje usjeva, visinu prinosa i kvalitetu plodova. Pravilnim odabirom susjednih biljaka i što saditi uz papriku, možemo usjev paprike zaštititi od štetnika ili bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo i što saditi uz papriku

Dobri susjedi paprike su kukuruz, češnjak, luk, mahunarke, začinske i ljekovite biljke.
Kukuruz u blizini paprike će zaštititi papriku od vjetra, ali treba biti oprezan zbog zajedničkih štetnika. U krajevima gdje je jak napad kukuruznog moljca i drugih zajedničkih štetnika izbjegavati uzgajanje paprike u blizini kukuruza. Paprika ne voli sjenu i zbog toga ne saditi kukuruz da zasjenjuje papriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češnjak i crveni luk sadrže fitoncide koji štite papriku od pojave bolesti i mnogobrojnih štetnika.

Većina štetnika koji napadaju papriku ne podnose miris mahunarki pa su stoga sve mahunarke odlične kada se posade kao predusjev ili pored paprike zbog fiksacije dušika i obogaćivanja zemljišta dušikom. No, grah, grah mahunar, grašak nemojte uzgajati u združenom usjevu s paprikom, jer mogu zagušiti biljke paprike i dovesti do njihovog propadanja i zaostajanja u rastu i razvoju.
Špinat i zelena salata su dobri, jer rano napuštaju gredice i ostavljaju prostor za sadnju paprike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začinske i ljekovite biljke imaju izuzetno pozitivan utjecaj na papriku. Štite papriku od bolesti i štetnika neke biljke povoljno djeluju na zemljište i tvarima koje izlučuju tjeraju nematode i sprječavaju razvoj opasnih bakterija u zemljištu.

Što još možete saditi uz papriku? Tu je i kopriva, selen, kopar, korijander, bosiljak, dragoljub, kamilica, kadifica, mačja trava, sve su to dobri susjedi paprike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo