Grah je jedna od najznačajnijih povrtlarskih kultura u ishrani ljudi. Ima visok sadržaj bjelančevina, velik broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost. Postoje mnoge vrste graha za sadnju, a vrste graha za sadnju koje ćemo spomenuti su: grah mahunar, grah zrnaš, grah trešnjevac, grah kukuruzar, grah tetovac, grah putrek, crni grah.
Sjetva graha vrši se kada je temperatura tla 10 ºC u travnju u kontinentalnim uvjetima, dok u mediteranskom podneblju sjetva se može obaviti znatno ranije.
Vrijeme za sadnju svih vrsta graha je konac
travnja pa do sredine svibnja, jer tako izbjegavamo rano
svibanjske mrazeve, a sadnja je u dobro pognojene kućice.
Potrebne su pritke visine 2-3 metra ili ga sadimo na mrežu.
Jedna zanimljivost vezana za sadnju i sve vrste graha, je sadnja u kukuruzu. Ako ste u mogućnosti, grah je dobro posaditi u nizu uz red kukuruza. Kada kukuruz naraste oko 5 cm visine kraj svake stabljike posadite po dva do tri zrna graha. Grah sadite kasnije jer on niče prije kukuruza. Grah će se penjati uz kukuruz, a tako možete uštedjeti na nabavci kolaca.
No, sve vrste graha za sadnju možete saditi i na način indijanskog šatora kada stavljate u kvadrat četiri jamice graha. Stavite koce i na vrhu ih vežete zajedno.Grah će se penjati do visine kolaca i spuštati u slapu prema dolje.Tako ćete osigurati grahu veću hladovinu a time i veću zalihu vode u korijenu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!