Vlakna sadrže nutritivne vrijednosti važne za naše zdravlje, zbog čega bismo ih morali konzumirati što češće. Za vas smo izdvojili koja hrana sadrži vlakna.
Vlakna imaju učinkovito djelovanje na zdravlje našeg organizma, smanjuju razinu šećera u krvi, pomažu u očuvanju zdravlja krvožilnog sustava, uravnotežavaju probavu, daju osjećaj sitosti te tako pomažu u mršavljenju. Pripadaju skupini složenih ugljikohidrata, a dijelimo ih na topiva i netopiva vlakna.
Topiva vlakna privlače šećere i masnoće iz hrane zbog čega najviše pomažu u rješavanju neželjenih kilograma. Hrana bogata topivim vlaknima je ječam, zob, leća, orašasti plodovi, lanene sjemenke, grah, celer, mrkva, krastavci, borovnice, jabuke, kruške, jagode i naranče.
Netopiva vlakna najvažnija su za očuvanje zdravlja crijeva i čitavog probavnog sustava. Pomažu u rješavanju štetnih tvari, a namirnice koje ih sadrže trebalo bi konzumirati svakodnevno. Preporuke za dnevni unos iznose od 20 do 35 grama po danu. To su cjelovite žitarice, pšenične i kukuruzne mekinje, sjemenke, orašasti plodovi, smeđa riža, celer, lisnato povrće, kupus, tikvice, brokula, luk, rajčica, mahune i grožđe.