Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Kako znamo koja je mlada blitva a koja stara

Image
Foto: www.pixabay.com

Često je spominjemo, mnogi je često pripremaju, njezine hranjive vrijednosti poznajemo, a ipak, mnogi ne znaju da li je bolja mlada blitva ili pak po nekima stara blitva

19.12.2018.
21:14
www.pixabay.com

Blitva (lat. Beta), je biljka povrtlarica iz roda dvogodišnjih biljaka, trajnica iz porodice Amaranthaceae. 
Latinsko ime roda Beta, potječe još od starih Rimljana koji su je upravo tako i nazivali.
Znamo da je vrlo korisna za povećanje imuniteta, a i da je dobar je diuretik, a znate li koja je blitva bolja, stara ili mlada blitva?

Blitva izgleda slično kao i druge vrste lisnatog povrća, ali ipak tu su neke značajne razlike, kako u vrijednostima tako i u izgledu, a prvenstveno vidimo razliku u veličini listova kada je mlada blitva u pitanju i ona starija.

Mlada blitva ima manje i nježnije listove dok ona starija ima i možda najveće listove među svim lisnatim povrtlaricama.

Kao i sve lisnato povrće, ni blitva nema veliku energetsku vrijednost. U100 grama jestivog dijela blitve ima samo 59 kJ ili 14 kcal, ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C i karotina (provitamin A) i obiljem mineralnih soli. U blitvi ima 12,31% suhe tvari, od čega  4,83% ugljikohidrata; 2,0% proteina; 3,44% celuloze; 0,42% biljnih ulja i 1,62% mineralnih sastojaka. Idealna je u dijetama za mršavljenje – jedna šalica kuhane blitve sadrži 35 kCal. Preporučuje se trudnicama zbog obilja folne kiseline – pola šalice sadrži 50 do 90 mikrograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj godini mlada blitva razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se razgranata cvjetna stabljika visine do 1,2 m. Blitva se uzgaja radi lišća.
Tradicionalna večera u Dalmaciji nezamisliva je bez blitve. 
Mlada blitva kuha se vrlo kratko, svega 5 minuta, a veće, starije i rebrastije listove kuhaju se oko 20 minuta. Kod mlade blitve koristi se cijeli list, a kod stare blitve odbacimo najtvrđi dio korijena, iako u korijenu ima dosta hranjivih tvari, ali da je ne bismo prekuhavali i tako uništili najhranjivije sastojke listova, bolje je odbaciti tvrdi dio korijena a blitvu kuhati kraće.

Moramo naglasiti da razlikujemo dvije glavne vrste blitve, lisnatu, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog lišća i takozvanu rebrastu, koja ima jako razvijenu, sočnu i mesnatu stabljiku, odnosno peteljku, žute, zelene ili crvene boje.

Mlada blitva je uvijek puno ukusnija od one starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
NOVE EPIZODE
VOYO logo