Povrtnjak i biljke povrtlarice / Kako znamo koja je mlada blitva a koja stara

Image
Foto: www.pixabay.com

Često je spominjemo, mnogi je često pripremaju, njezine hranjive vrijednosti poznajemo, a ipak, mnogi ne znaju da li je bolja mlada blitva ili pak po nekima stara blitva

19.12.2018.
21:14
www.pixabay.com
VOYO logo

Blitva (lat. Beta), je biljka povrtlarica iz roda dvogodišnjih biljaka, trajnica iz porodice Amaranthaceae. 
Latinsko ime roda Beta, potječe još od starih Rimljana koji su je upravo tako i nazivali.
Znamo da je vrlo korisna za povećanje imuniteta, a i da je dobar je diuretik, a znate li koja je blitva bolja, stara ili mlada blitva?

Blitva izgleda slično kao i druge vrste lisnatog povrća, ali ipak tu su neke značajne razlike, kako u vrijednostima tako i u izgledu, a prvenstveno vidimo razliku u veličini listova kada je mlada blitva u pitanju i ona starija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada blitva ima manje i nježnije listove dok ona starija ima i možda najveće listove među svim lisnatim povrtlaricama.

Kao i sve lisnato povrće, ni blitva nema veliku energetsku vrijednost. U100 grama jestivog dijela blitve ima samo 59 kJ ili 14 kcal, ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C i karotina (provitamin A) i obiljem mineralnih soli. U blitvi ima 12,31% suhe tvari, od čega  4,83% ugljikohidrata; 2,0% proteina; 3,44% celuloze; 0,42% biljnih ulja i 1,62% mineralnih sastojaka. Idealna je u dijetama za mršavljenje – jedna šalica kuhane blitve sadrži 35 kCal. Preporučuje se trudnicama zbog obilja folne kiseline – pola šalice sadrži 50 do 90 mikrograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj godini mlada blitva razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se razgranata cvjetna stabljika visine do 1,2 m. Blitva se uzgaja radi lišća.
Tradicionalna večera u Dalmaciji nezamisliva je bez blitve. 
Mlada blitva kuha se vrlo kratko, svega 5 minuta, a veće, starije i rebrastije listove kuhaju se oko 20 minuta. Kod mlade blitve koristi se cijeli list, a kod stare blitve odbacimo najtvrđi dio korijena, iako u korijenu ima dosta hranjivih tvari, ali da je ne bismo prekuhavali i tako uništili najhranjivije sastojke listova, bolje je odbaciti tvrdi dio korijena a blitvu kuhati kraće.

Moramo naglasiti da razlikujemo dvije glavne vrste blitve, lisnatu, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog lišća i takozvanu rebrastu, koja ima jako razvijenu, sočnu i mesnatu stabljiku, odnosno peteljku, žute, zelene ili crvene boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada blitva je uvijek puno ukusnija od one starije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo