Prstenovanje voćaka se radi na pojedinim granama na kojima se želi oslabiti vegetativni rast i pojačati zametanje rodnih pupova.
Prstenovanje voćaka obavlja se tako da se voćarskim nožem
izreže prsten kore.
Rez koji napravite mora prodrijeti kroz koru do kambija, a širina
zarezivanja ovisi od starosti voćke. U pravilu ne bi
trebala biti veća od oko 5 – 8 mm. Treba paziti da se ne zareže
preduboko u drvo jer je tada zarastanje rane slabo i u nju se
lako može uvući trulež.
Prstenovanje voćaka nalaže da se tanje grane
zarezuju tanjim zarezom, a deblje grane debljim. Zarezanu koru
treba izvaditi, a mjesto zarezivanja lagano oblijepiti ljepljivom
trakom kakvu uporabljuju električari, kako ne bi došlo do
isušivanja rane i prodiranja uzročnika bolesti.
Nakon zacjeljivanja rane, ljepljiva se traka skida kako se ne bi
usjekla u koru.
Najpogodnije vrijeme za prstenovanje voćaka je u
proljeće kada počne kolanje sokova.
Prstenovanje voćaka obavlja se kada one, usprkos pravilnoj
rezidbi i njezi, slabo cvjetaju i prebujno rastu.
Prstenovanje se najčešće radi na jabukama i kruškama, dok koštičave voćke nije preporučljivo podvrgavati ovom postupku jer im rane slabo zacjeljuju i lako ih napadnu bolesti i štetočine.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!