Voćarstvo / Kako se radi prstenovanje voćaka?

Image
Foto: RTL

Ako ste mladi voćar sifurno se pitate kada je najpogodnije vrijeme za prstenovanje voćaka, a više o prstenovanju voćaka možete čitati u nastavku

7.5.2019.
23:30
RTL
VOYO logo

Prstenovanje voćaka se radi na pojedinim granama na kojima se želi oslabiti vegetativni rast i pojačati zametanje rodnih pupova. 

Prstenovanje voćaka obavlja se tako da se voćarskim nožem izreže prsten kore.
Rez koji napravite mora prodrijeti kroz koru do kambija, a širina zarezivanja  ovisi od  starosti voćke. U pravilu ne bi trebala biti veća od oko 5 – 8 mm. Treba paziti da se ne zareže preduboko u drvo jer je tada zarastanje rane slabo i u nju se lako može uvući trulež. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prstenovanje voćaka nalaže da se tanje grane zarezuju tanjim zarezom, a deblje grane debljim. Zarezanu koru treba izvaditi, a mjesto zarezivanja lagano oblijepiti ljepljivom trakom kakvu uporabljuju električari, kako ne bi došlo do isušivanja rane i prodiranja uzročnika bolesti. 
Nakon zacjeljivanja rane, ljepljiva se traka skida kako se ne bi usjekla u koru.
Najpogodnije vrijeme za prstenovanje voćaka je u proljeće kada počne kolanje sokova.
Prstenovanje voćaka obavlja se kada one, usprkos  pravilnoj rezidbi i njezi, slabo cvjetaju i prebujno rastu. 

Prstenovanje se najčešće radi na jabukama i kruškama, dok koštičave voćke nije preporučljivo podvrgavati ovom postupku jer im rane slabo zacjeljuju i lako ih napadnu bolesti i štetočine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo