Obrada tla u voćnjacima tijekom zime je važna agrotehnička mjera, jer se time uništava korov oko voćaka. Obradom tla prorahljuje se tlo, a zimska gnojidba voćaka unosi hranjiva u dublje slojeve koji su bliže korijenu te uništavaju neki štetni kukci, odnosno njihove ličinke tijekom zimovanja.
Gnojidba organskim i mineralnim gnojivima je također vrlo važna agrotehnička mjera, a upravo zimska gnojidba voćaka omogućava dovoljno vremena da se gnojiva otope, dođu bliže korijenu koji će ih zatim i lakše crpiti već na samom početku vegetacije, na proljeće tijekom bubrenja pupova i cvatnja.
U redovitoj gnojidbi voćaka razlikuje se gnojidba mladih nasada i gnojidba nasada u rodu. Tijekom razdoblja uzgoja mladih voćaka osiguravaju se optimalne količine biljnih hranjiva. Gledano s proizvodnog stajališta najvažnije je razdoblje pune rodnosti voćaka. Osobito u tom razdoblju gnojidba je vrlo značajna agrotehnička mjera. Za osiguranje dobre opskrbljenosti tla unosi se dušik, fosfor, kalij, a po potrebi bor, cink, magnezij te drugi hranjivi elementi.
Zimska gnojidba voćaka podrazumijeva da se primjenjuju gnojiva na bazi fosfora i kalija te nešto manje dušika, koji služi za ishranu korijena tijekom zime i njegovo nakupljanje u tkivu drveta. Doza i količina primijenjenog gnojiva ovisi o prije svega o provedenoj kemijskoj analizi tla, starosti same sadnice tj. metodi promatranja i iskustvu.
Zona gnojidbe oko voćaka treba biti nešto šira od krošnje. Na manjim površinama može se obaviti ručno, a za veće površine zimska gnojidba voćaka radi se uz pomoć rasipača gnojiva, širom, po cijelom nasadu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!