savjet stručnjaka / Kako liječiti noćno mokrenje kod djece?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Terapijski pristup započinje detaljnim objašnjenjem uzroka noćnog mokrenja, podrškom i demistificiranjem cijelog probema

5.4.2019.
14:45
www.profimedia.hr
VOYO logo

Djeca i roditelji prolaze edukaciju o režimu pijenja i mokrenja, važnosti redovite defekcije i promjeni prehrambenih navika. Ističe im se zašto je važno unositi dovoljnu količinu tekućine tijekom jutra i popodneva te mokriti u razmacima od 1,5 do maksimalno 2-3 sata, ovisno o dobi djeteta i kapacitetu mjehura. 

U većini svjetskih centara koji se bave poremećajima mokrenja stav je da ukoliko promjena režima pijenja i mokrenja ne dovede do poboljšanja unutar 3 mjeseca započinje se terapija alarm aparatom ili lijekovima od kojih se najčešće koristi dezmopresin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
savjet stručnjaka /

Noćno mokrenje kod djece: uzroci mogu biti različiti i važno ih je dijagnosticirati

Image
savjet stručnjaka /

Noćno mokrenje kod djece: uzroci mogu biti različiti i važno ih je dijagnosticirati

Alarm aparat prvenstveno je indiciran kod djece s manjim fukcionalnim kapacitetom mjehura. Smatra se da djeluje tako da poboljšava noćni kapacitet mjehura ili poboljšava buđenje uz puni mjehur. Nema utjecaja na noćno stvaranje urina. Postoji više vrsta alarm aparata. Svima je zajedničko da imaju senzor za vlagu, koji se postavlja na donje rublje ili pidžamu djeteta, i kućište koje je žicom ili bežično spojeno sa senzorom. Kod liječenja alarm aparatom važno je da dijete i roditelji budu motivirani i dobro educirani za ovakav oblik terapije. Kada se alarm oglasi, roditelj mora probuditi dijete do potpune svjesnosti; dijete mora samo otići u toalet i izmokriti se do kraja.

Djeca se nakon 2 do 4 tjedna terapije počinju ili buditi sama kod punog mjehura, prije nego se pomokre u krevet ili prespavaju noć suhi uz puni mjehur. Važno je napomenuti da s alarm terapijom treba nastaviti oko 1 mjesec nakon postizanja potpune suhoće, a ako je dijete enuretično oko 3 mjeseca od početka liječenja, potrebna je promjena terapije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terapija dezmopresinom, koji se primjenjuje navečer prije spavanja, djeluje kao nadomjestak smanjenog izlučivanja hormona i osnovni mehanizam djelovanja mu je smanjenje noćnog volumena mokraće. Prema novim saznanjima dezmopresin djeluje i na proces buđenja koji olakšava kada je mjehur pun te inhibiciju kontrakcija detruzora tijekom noći. Primjenjuje se u obliku topivih tableta koje stavljamo djetetu pod jezik neposredno pred spavanje.

Image
Foto: Pexels

(Foto: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod većine djece terapijski odgovor je brz, odnosno nastupa već unutar nekoliko dana od početka liječenja. Izrazito je važno upozoriti roditelje i djecu da se jedan sat prije i osam sati nakon primjene lijeka ne smije unositi tekućina. Kod dugotrajnog davanja preporuča se pokušati ukinuti lijek svakih 3 do 6 mjeseci, a ukoliko mokrenje perzistira liječenje se može nastaviti. 

Svakako je uz jedan od ta dva načina specifičnog liječenja bitno provoditi i opće mjere gdje podrazumjevamo smanjiti količinu tekućine pred spavanje, izbjegavati hranu s velikim sadržajem kalcija i natrija u večernjim satima jer ona potiče diurezu, izbjegavati iritanse: citruse, čokoladu, kakao i kofein uvečer, te svakako mokriti pred spavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U djece sa slabim odgovorom na terapiju može se pokušti kombinirano liječenje dezmopresinom i enureza alarm aparatom, a kod djece koja imaju mali funkcijski kapacitet mjehura i sumnju na noćnu hiperreaktivnost detruzora kombinirano liječenje dezmopresinom i antikolinergicima. 

<strong>Iva Palčić</strong>,

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo