Josta voće je hibrid crnog ribizla i američkog ogrozda nastao 1922. godine. Josta voće nastalo je iz potrebe iz potrebe izbjegavanja posljedica koje mogu nastati konzumacijom crnog ribizla koji se tretira raznim fungicidima i pesticidima. Stoga je josta stvorena zadržavši sve dobre osobine ribizla i ogrozda.
Zbog izvrsnih ljekovitih svojstava i mogućnosti ekološkog uzgoja, josta voće se sve više koristi. Plod josta voća sadrži velike količine vitamina C i B-kompleksa, a od minerala sadrži magnezij, kalij i željezo. Nutricionisti josta voće preporučuju zbog krvarenja desnih, za pročišćavanje krvi te kod anemije.
Josta voće se može konzumirati smrznuto, svježe ili kuhano u obliku pekemza i sokova. Plodovi josta voća najzdraviji su kada se konzumiraju svježi i kao svježi voćni sok. Osim toga, mogu se prerađivati za kasniju upotrebu, a koriste se i za izradu džemova, nadjeva za kolače i vina.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!