Josta je znanstveno stvoreni hibrid. To je križanac crnog ribizla (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes uva-crispa). Ime JO+STA dolazi od početnih slova dvije njemačke riječi Johannisbeere (crni ribizl) i Stachelbeere (ogrozd).
Josta za razliku od ogrozda nema bodljikavo trnje, otporna je na
hladnoću i blago je kiselkasta.
Stvaranje ovog iznimno rodnog i ukusnog voća, započelo je davne
1922. godine, a prve sadnice su izašle na tržište tek 1977.
godine.
Crna ribizla je po sadržaju vitamina i minerala znatno ispred
borovnice i brusnice, ali je iznimno osjetljiva i potrebno je
često tretirati fungicidima i insekticidima.
Tek je stvaranjem Josta križanca crne ribizle i divljeg ogrozda
iz Amerike riješen ovaj problem.
Josta orezivanje
Za one kojima je josta još uvijek nepoznanica a namjeravaju se
baviti uzgojem, evo nekoliko savjeta kako se radi
orezivanje joste.
Sadimo ožiljene reznice i to u jesen ili na proljeće. Razmak
prilikom sadnje sadnica joste u redu je 0,7 – 1 m, a između
redova oko 3 metra. Prilikom orezivanja joste odstranjuju se
neposredno iznad tla sve grane stare četiri i više godina. Treba
ostaviti tri jaka mlada izboja i odstraniti suvišne, suhe i slabe
izboje. Josta donosi plodove na jednogodišnjim dugačkim izbojima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!