Voće / Jagodičasto voće: koje jagodičasto voće postoji?

Image
Foto: Thinkstock

Jagodičasto voće skupina je kontinentalnog voća koje uspijeva u područjima kontinentalne i umjerene klime.

24.12.2018.
0:10
Thinkstock
VOYO logo

Jagoda je zeljasta biljka iz porodice ruža. Ukoliko se odlučite za sadnju jagode, morate poznavati njene osnovne značajke. Ne smije biti izložena vjetru i hladnom zraku - svaki temperaturni minus joj šteti. Najpogodnija temperatura se kreće od 20 do 24°C. Važna je i plodnost tla, tlo mora biti bogato humusom te biti pH vrijednosti od 4,6 do 6,4. Nedovoljno vlažno tlo (manje od 75%) ovom će jagodičastom voću naštetiti. Korijen neće biti razvijen u potpunosti, smanjuje se i plodnost, tj.rodnost biljke, plodovi će biti smanjene veličine, a kvaliteta ploda narušena. Uvijek imajte na umu da je navodnjavanje jagode konstantno - kada počne cvjetati, kada zrije i kada berba završi. Razmak između dvije jagode treba biti 30 centimetara, a razmak između redova 60 centimetara. Kada su vaše jagode zrele i spremne za ubiranje, berbu je najbolje obaviti ujutro ili poslijepodne kada je manje Sunčevog zračenja. Uglavnom se beru svakog drugog dana, što je promjenjivo od sorte do sorte. Za čuvanje koristite otvorene i plitke letvene posude i temperaturu 0°C.

Jagodičasto voće poput maline broji 195 različitih vrsta. Kao i jagoda, malina zahtijeva vlažno tlo, a najbolje uspijeva u brdsko-planinskim područjima zbog većeg broja padalina - na nadmorskoj visini 400-800 metara najbolje raste. Tlo mora biti pH vrijednosti oko 6 i bogato humusom. Sadnja maline obavlja se u jesen te u proljeće, a potrebno joj je omogućiti i stupiće uz koje će se biljka penjati tijekom rasta. Plodovi dozrijevaju vrlo rano - 25 do 30 dana nakon početka cvjetanja, odnosno krajem lipnja ako ste ju posadili u proljeće. Plod spreman za ubiranje mora se lako odvajati od loze, a ne „silnim potezanjem“, a ubire se svaka dva do tri dana. Ubrani plodovi čuvaju se na temperaturi od -1°C do 0°C pri relativnoj vlažnosti zraka od 80-95%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupina, biljka penjačica iz skupine jagodičastog voća za razliku od drugih voćki te skupine ima bodljikavu stabljiku čiji bodlje služe za penjanje te za obranu od životinja koje se hrane njenim lišćem. Za njen uzgoj najpogodnija su područja s vlažnim ljetima i blagim zimama. Navodnjavanje je bitan faktor u rastu kupine, kao i količina humusa i pH vrijednost koja bi trebala iznositi od 6 do 6,5. Razdoblje njene cvatnje je od lipnja do kolovoza, plodovi se beru svaka dva dana ujutro prije velikih temperatura. Također se skladište u klimatiziranim hladnjačama.

Dud ili murva drvo je koje doseže visinu i do 20 metara. Prilikom sadnje bitno mu je osigurati veliku površinu, ne samo zbog svoje visine, već i razgranate krošnje te naginjanja stabla. Stablo duda podnosi i suše zbog velikog korijena koji crpi vodu iz dubine zemlje, moguće ga je uzgajati na manje plodnim tlima i u nepovoljnim zimskim uvjetima. Svježi plodovi koji dozrijevaju u lipnju jedu se svježi, a čest su sastojak rakija, džemova i čaja koji se radi od lišća, a odličan je za liječenje probavnih smetnji i bolesti dišnih organa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo