Primorski vrijesak poznat je još pod nazivom čubar ili primorski vrisak, a radi se o Satureji Montani odnosno grmovitoj biljci koja može narasti i do 40 centimetara. Za one koji vole aromatična jela primorski vrijesak nezamjenjiv je, a nalazi se u mnogim začinskim mješavinama.
Mnogi, pak, vole ovu jedinstvenu biljku zbog njezinih ljekovitih svojstava pa je nezobilazan dodatak vrtu.
Primorski vrijesak u vrtu
Ova izgledom nenapasna biljka prostranjena je po cijelom Mediteranu. Najbolje raste na sunčanim, suhim i toplim prostorima, a možete ju primijetiti na stijenama u skupinama. Razmnožava se sjemenom, a cvjetovi su dvospolni. Najčešće su bijeli ili crvenkasti. Plod primorskog vrijeska je kalavac i cvjeta se na oraščiće.
Cijela je biljka prekrivena žlijezdama i prepuna aromatinim eteričnim uljem, a cvjetovi su prekriveni nektarom zbog čega je primorski vrijesak miljenik među pčelarima.
Med vrijeska
Med primorskih vrijesaka ubraja se među najkvalitetnije vrste meda. Može odlično mediti u odgovarajućim uvjetima, a dnevno donese i do 5 kila meda. Med primorskog vrijeska je izuzetno mirisan te žuto-zelenkast, a ne kristalizira čak godinu dana.
Ljekovita svojstva biljke
U zdravstvene svrhe koristi se kako bi ublažili crijevne tegobe poput proljeva, nadutosti i bolova u želucu te zaustavili povraćanje. Neki ga koriste i za spriječavanje plućnih bolesti, a od njega se može praviti čaj. Njegovo eterično ulje sadrži cimen, a prepuno je mineralnih soli.
Primjena u kulinarstvu
U kulinarstvu primorski vrijesak nerijetko se koristi kao začin, a vrlo često je sastavni dio provalsanskih mješavina začina. Njegova aroma slična je origanu, majčinoj dušici ili timijanu. Koristi se i za konzerviranje mesa, a odlično paše uz variva ili krumpir.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!