Sve se više govori o ljekovitom djelovanju gorke dinje, pa tako i o tome da gorka dinja smanjuje šećer i masnoću, sve tumore u svim stadijima, i to bez bolova i nuspojava.
Egzotična jestiva biljka, gorka dinja (lat.Momordica charantia L.), ima odličan antioksidativni sastav pa štiti organizam od slobodnih radikala. Površina ove biljke je izrazito hrapava, a u sebo kada dozrije ima crvene sjemenke.
Potražnja za gorkom dinjom je izrazito narasla pa tako i potražnja za informacijama oko sadnje gorke dinje.
Soga nam je gorka dinja vrlo zanimljiva kao i njezina sadnja.
Upotrebom gorke dinje pomažemo održavanju zdravog probavnog trakta. Zahvaljujući sadržaju vlakana gorka dinja sprečava pojavu zatvora. Stimulira crijevnu floru i fiziološko pražnjenje, bez bolnih grčeva. Gorka dinja može pomoći i kod hemoroida.
Aktivni sastojci soka gorke dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.
Sadnja gorke dinje je u ožujku, a sjemenkama je potrebno od 12 do 21 dan da niknu.
Karakteristična je za tropske predjele ali gorka dinja može uspijevati i na našim krajevima. U Indiji je gorka dinja poznata pod nazivom karela, a koristi se prilikom pripreme različitih jela. U Aziji je osnova za pripremu ledenog čaja koji se priprema od sušenih listova loze gorke dinje, a zahvaljujući ljekovitim svojstvima najviše se koristi za liječenje dijabetesa prirodnim putem.
Sadnja gorke dinje vrši se i u medicinske svrhe.
Gorka dinja konzumira se kuhana u vrijeme dok je zelene ili lagano žute boje.
Zbog svega ovoga sadnja gorke dinje je sve češća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!