Goji bobice su drvenasta biljka koja daje plod bobičasto čokoladnog okusa, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se super voćem.
Tradicionalno potječu iz Kine, a u liječenju su se tradicionalo koristile u tibetanskoj, indijskoj i kineskoj medicini, a suvremena istraživanja potvrdila su njihovu ljekovitost. Smatra se da su goji bobice voće sa najviše antioksidativnih svojstava, te su izvor željeza i karotenoida.
Goji bobice imaju plod crvenkaste jajaste bobice koja je duga oko dva centimetra i sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Goji bobice se mogu konzumirati sirove ili sušene i tada okusom podsjćaju na grožđice.
Za uzgoj goji bobica idealna mjesta za sadnju su osunčani tereni sa dovoljno pristupa sunčevom svjetlu tokom cijelog dana.
Goji bobice mogu se saditi tokom cijele godine, od travnja do kasne jeseni. Prvi prinos goji bobica uzgajivači mogu očekivati u drugoj ili trećoj godini, ovisno o starosti sadnica, a za punog prinosa mogu donijeti oko 5 kilograma ploda.
Berba goji bobica obavlja se prije mraza, zbog osjetljivosti ploda, a berba se najčešće obavlja ručno. Prvi rod goji bobice donose krajem ljeta.
Goji bobice najčešće se koriste u svježem stanju, ali ih je moguće sušiti na izravnom suncu. Pravilno skladištene, goji bobice se mogu skladištiti do godinu dana, a pogodne su za pripravu čajeva, likera i sokova.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!