Divlji timijan ili Poljski timijan (majčina dušica, lat. Thymus serpyllum) je trajna ljekovita visine oko 30 cm visoka. Naziva se još babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinja, papric, bukovica, vreskovica, popanak, čabrac. Divlji timijan je višegodišnja, grmolika, zeljasta biljka, posebno jakog i opijajućeg, aromatičnog mirisa.
Ova ljekovita biljka ima i velika ljekovita svojstva pa je od velike pomoći u hladnim i vlažnim jesenjim danima, kada vladaju prehlade i virusna gripa. Divlji timijan zbog toga nazivaju i “sirotinjskim antibiotikom”.
Divlji timijan, Thymus vulgaris po svom nazivu
„divlji“ ili vulgaris u pravilu nalazimo zasađenog u vrtovima.
Ima uske, mesnatije listove te raste kao niski grm.
Za razliku od njega biljka majčina dušica (lat.Thymus serpyllum)
raste kao puzavica i nalazimo je naveliko po livadama i
kamenjarima.
Sitni svijetlocrveni do tamnocrveni cvjetovi razvijaju se na vrhovima biljke, a biljka u vrijeme cvatnje ima posebno ugodan aromatičan okus i miris. Divlji timijan cvate cijelo ljeto i u berbi se sakuplja cijela biljka (bere se srpom) bez korijenja i osušenih dijelova biljke.
Osušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja, koje se sastoji pretežno od cineola, a najvažniji sastojak ulja, timol, zastupljen je u manjoj količini. Sadrži još karvakrol, tanin, gorke tvari i flavone. Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu divljeg timijana.
Ovu biljku treba brati vrlo pažljivo. Nikako se ne smije čupati, jer se time biljka uništava. Odsijeca sei samo gornja polovina lisnatih grančica u cvijetu i to škarama.
Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje svakodnevna uporaba čaja od divljeg timijana, jer ima svojstvo da zaustavi razvoj patogenih klica, a neke i uništava.
Bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Za liječenje se beru mladice s cvjetovima i to prije i za vrijeme cvatnje, a upotrebljava se samo gornja trećina biljke.
Poput sličnog mu timijana koristi se dosta u mediteranskoj kuhinji kao začin.
Dodaje se povrću, raznim jelima od mesa, paštetama, ribi, salatama, umacima i juhama. Važno je zapamtiti dva pravila za pripremu ljekovitog napitka.
Nikada ne kuhati u otvorenoj posudi.
Za pripremu uvijek uzeti dovoljnu količinu biljke.
Divlji timijan sadrži ljekovite sastojke koji lako
isparavaju. Kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te
tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva.
Osobito je cijenjeno ulje, koje se dobiva od divljih vrsta timijana.
Za pripremu čaja se koristi nadzemni dio biljke
.
Divlji timijan je poznata ljekovita biljka i u
biljnoj medicini se koristi za pripremanje ljekovitih pripravaka.
Dokazana je prisutnost niza ljekovitih tvari koje opravdavaju upotrebu ove lijek. Među njima su najvažnija eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari, flavoni. Njihova prisutnost opravdava preventivnu upotrebu u vrijeme epidemija (kao antiseptik), u terapiji kod oboljenja praćenom kašljem.
Osobito je cijenjeno ulje, koje se dobiva od divljih vrsta timijana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!