Divlji luk. lat.Allium ursinum L. su poznavali svi stari narodi, a Rimljani su mu davali prednost u odnosu na češnjak, kao i narodni liječnici danas. Poznat je i pod imenima sremuš, medvjeđi luk i šumski luk.
Naziv medvjeđi luk dobio je kao istinska proljetna poslastica medvjedima koji se bude iz zimskog sna. Najčešća je biljka uz potoke, rijeke, šumske putove, jarke.
Raste u visinu do 25 cm, s duguljastom podzemnom stabljikom obavijenom bijelom prozirnom kožicom. Iz te stabljike izbijaju duguljasti i plosnati listovi. Divlji luk voli bogato humusno tlo, a voli i sjenovita mjesta vlažnih bjelogoričnih šuma pa ga nalazimo na velikim površinama brdskih i planinskih područja.
Divlji luk kao sredstvo za detoksikaciju organizma
Iz povijesti je poznato kako Dioskurid preporučuje divlji luk za detoksikaciju organizma.
Divlji luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Koristi se u liječenju rana, osipa, lišaja kao i raznih nečistoća kože. Pomaže rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, u iskašljavanju. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten.
Konzumiranjem svježe biljke divljeg luka on na sebe veže otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.
Svježe ubrani listovi divljeg luka idealni su za salatu, pomiješani s divljim samoniklim ljekovitim biljem kao začin, a koristi se i za posipanje raznih jela i juha, te u namazima.
Ako koristite divlji luk u obliku tinkture, njegovi ljekoviti sastojci će upiti masti i pomoći čišćenju organizma od visokog LDL kolesterola.
Divlji luk se može koristiti i kao kupka, a dobar je kod ekcema, dermatitisa, hematoma i rana. Trudnice i dojilje bi trebale izbjegavati divlji luk.
Kontraindikacija je samo jedna a to je da veće količine mogu
nadražiti sluznicu želuca.
Divlji luk je 1992. godine proglašen
biljkom godine u Europi.
Upozorenje za kraj: velika je mogućnost zamjene mladih listova divljeg luka s listovima đurđice, mrazovca i čemerike koji su otrovni. Divlji luk miriše po bijelom luku, te ga je zbog tog specifičnog mirisa teško zamijeniti sa listovima drugih biljaka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!