Endivija, cikorija i radič su bliski srodnici, pa se često i njihovi nazivi zamjenjuju. To su jednogodišnje ili dvogodišnje zeljaste biljke iz porodice cichoriuma, u koju spadaju endivije, cikorije i radiči.Njihovi nazivi su još i: divlja vodopija, obična vodopija, vuzlika, konjska trava, kažiput, vodoplav, radič,a latinski: Cichorium intybus
Divlja endivija je cikorija koja najviše
nalikuje zelenoj salati, iako je robusnije teksture i kao ostale
cikorije ima određenu gorčinu.
Endivija je zimsko zeljasto povrće koje se konzumira kuhano ili
kao salata. Smatra se da je podrijetlom iz Indije, iako postoje i
mišljenja da potječe iz Egipta ili Kine, ili da je hibrid između
C. intybus i C. pumilum, divljih vrsta iz Turske i Sirije.
Poznavali su je još stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su je
vrlo cijenili i poštivali,
Dijetetska vlakna iz divlje endivije pomažu zdravlju
srca tako da vežu žučne soli u debelom crijevu i
izlučuju ih iz tijela.
Iako niskog energetskog sadržaja i visokog udjela vode, endivija
je nutritivno vrlo vrijedna namirnica. Zbog značajnog sadržaja
vitamina C i beta-karotena, svrstava se u hranu za zdravo
srce.
Divlja endivija biljka koja zaslužuje više prostora na našem stolu
Za
razliku od endivije, njeni srodnici, cikorija i radič, mogu se
peći ili pirjati.
Divlja endivija će, osim nutritivnog, poboljšati
i vizualni izgled svakog sendviča
U francuskom stilu, divlju endiviju možete poslužiti s popečenom
slaninom i croutonima, a u mediteranskom stilu s inćunima i
kaparama, uz dodatak maslinovog ulja i limunova soka.
Divlja endivija ima listove koji su gorki i
opori. Bez obzira na takav ukus divlja endivija je specijalitet u
nekim kuhinjama. Divlja endivija odlična je u raznim
jelima koja se pripremaju u tavi pa se često koriste u
talijanskoj kuhinji kao dodatak tjesteninama ili rižotima.
Endivije su puno zanimljivijeg okusa i čvršće strukture od drugih zelenih salata. Za njih također vrijedi da su unutarnji, svijetlo žuti listovi delikatni, a vanjski zeleni gorči. Zbog toga treba kupovati glavice s dosta svijetlih dijelova. Vrlo je važno da ih dobro zamotate kad ih čuvate u hladnjaku, prvo u plastičnu vrećicu, a zatim u foliju ili tamni papir, da ne dođu u dodir sa svjetlom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!