Sadnja bijelog luka u jesen varira u odnosu o kojem dijelu zemlje se radi pa tako sadnja bijelog luka u jesen u kontinentalnim područjima je sredinom listopada, dok je u mediteranskim područjima to krajem listopada pa do sredine studenog.
Znate li da su Egipćani prvi koji su počeli uzgajati bijeli luk, a on je odigrao i važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom i često je imao mjesto u grobnicama faraona. Zbog svoje intenzivne arome i okusa, češnjak se prvenstveno koristi kao dodatak mnogim jelima. Ima i visoku nutritivnu vrijednost.
Jedna sjemenka češnjaka sadrži vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale: natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, sumpor. Glavni vitamini prisutni u češnjaku: karoten, vitamina E, B1, B2, B3 i vitamin C. Zdravstvenu vrijednost mu daje eterično ulje koje sadrži sumpor (okus i miris) i biljni antibiotik - alicin.
Sada kada znamo sve sastojke ovog bisera možemo se pozabaviti i
njegovom sadnjom.
Najčešća je sadnja bijelog luka u jesen, a inače
bijeli luk može se saditi i u rano proljeće. Češnjeve treba
odvojiti od glavice pa iskoristiti krupnije za sadnju.
Saditi treba u redove razmaka 30 cm, a u redu razmak između
češnjeva treba biti 10-12 cm, dubina sadnje bijelog luka u jesen
je na 4-5 cm, a u proljeće 2-3 cm.
Bijeli luk se vadi kada lišće požuti i njegova stabljika se polegne. Za češnjak iz jesenske sadnje to je krajem lipnja, a za onaj iz proljetne sadnje krajem kolovoza.
Neposredno prije sadnje bijelog luka u jesen, za reprodukciju se biraju zdrave i neoštećene krupnije lukovice pravilnih oblika.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!