Gljive i šumsko bilje /

Crveni vrganj - vrganj kojeg je sve teže pronaći

Image
Foto: www.pixabay.com

Crveni vrganj ili kovara, gljiva je koja je zbog pohlepe i nepravilne berbe dosta prorijeđena u našim krajevima. Kako prepoznati crveni vrganj pročitajte u nastavku

3.10.2018.
18:32
www.pixabay.com
VOYO logo

Crveni vrganj raste od kasnog ljeta do kasne jeseni u mješovitim šumama.

Klobuk crvenog vrganja je širok od 10 do 25 cm. Stapka mu je visoka od 7 do 15 cm a debela od 4 do 6 cm, valjkasta ili malo trbušasta te puna. Pri vrhu svijetložuta ili jarkožuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meso mu je bijelo i tvrdo, limunaste boje, bez posebnog mirisa i slatkastog okusa. Na  presjeku poplavi.
Klobuk je tamnocrvene boje, po čemu je i dobio ovaj naziv, crveni vrganj.
Meso je ispod kožice je smećkasto, a crveni vrganj je upotrebljiv kao svježi i za salamurenje (jer je rijetko crvljiv). 

Često se konzumira sušen, a za 1 kg suhog crvenog vrganja, trebamo 10-12 kg svježeg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mladosti polukuglast, a kasnije se raširi i ostane pomalo konveksan. Kod mlađe gljive površina klobuka je sluzavo ljepljiva, a kasnije kod odraslih primjeraka bude suha i sjajna, prekrasne narančastocrvene do tamnocrvene boje.
Cjevčice su mu u mladosti žute pa kasnije postaju maslinasto-zelene.

Crveni vrganj je cijeli prekriven sitnim narančastocrvenim do modrocrvenim zrncima, a pri vrhu se nalazi crvenkasta mrežica, na dodir snažno poplavi

Crveni vrganj  je zaštićen jer je vrlo rijetka gljiva te zabranjena za branje i  nalazi se na crvenom popisu zaštićenih gljiva Hrvatske.
Moguće ga je zamijeniti s ostalim vrganjevkama s crvenim nijansama na stručku, ali mogućnost zamjene s otrovnim gljivama ne postoji.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo