Crvena murva, ili dud (lat. Morus) rod je listopadnog drveća ili grmlja srednje veličine, koji raste od 6 do 15 metara, a rasprostranjen je u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke, osim Europe. Crvena murva je pomalo zaboravljeno, ali ukusno voće, koje raste pojedinačno posađeno ili samoniklo.
Crvena murva je plod koji raste na istoimenom listopadnom stablu, a njezino je lišće poznato kao hrana dudovog svilca.
Murva raste na siromašnijim tlima, pretežno pješčana sadržaja, krošnja im je razgranata, kao i korijenje. Plodovi crvene murve su vrlo aromatični i ukusni, veličine su 2 – 3 cm, bijeli, ljubičasti i ružičasti pa do crvene boje.
Postoje tri glavne vrste murve, crvena murva (Morus rubra), bijela (Morus alba), i crna (Morus nigra). Razlika između ove tri vrste je samo u boji ploda, a ne i u okusu. Sve tri vrste murve rasprostranjene su i u Hrvatskoj, a poznate su i u Europi.
Crvena murva jede se u svježem stanju, vrlo je pogodna za pravljenje sokova i sirupa te pekmeza, marmelada i želea ali i rakije. Zbog velikog sladora dobro se uklapa u sva jela od divljači. Listovi crvene murve se mogu koristiti za hranidbu domaćih životinja, posebice mliječnih, jer povećavaju mliječnost.
Zdravstvene dobrobiti crvene murve
Plodovi crvene murve ali jednako tako i crne i bijele murve, sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju i veliku količinu antioksidansa antocijanina.
Crvena murva zaslužuje biti uvrštena u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti.
U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.
Kaže se da redovito konzumiranje svježih plodova crvene murve može pomoći kod sprječavanja nastanka raka, probavnih tegoba i visokog krvnog tlaka. Plod pomaže pri olakšavanju bolova u grlu, a u narodnoj se medicini ga koriste kao sredstvo protiv upala, protuotrov, fungicid, sedativ ali i tonik za kožu.
Čaj od listova crvene murve je osobito dobar za čišćenje kože, pa će tako svakodnevno umivanje ovim čajem vaše lici biti glatko, čisto i lijepo, a najviše će pomoći pri rješavanju akni s lica.
Kada naiđete na crvenu murvu, ne zaobilazite je nego pojedite jer ovo voće toliko slasno i zdravo da ga se ne smije zaboraviti. Pojedite ga svježeg ili naberite za sirup ili pekmez. Ipak, nemojte pretjerati s konzumiranjem plodova, jer mogu izazvati halucinaciju i probavne tegobe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!