Zdrava prehrana /

Crni grah - koje su njegove vrijednosti i zašto ga dodati na jelovnik?

Image
Foto: Pexels

O grahu se već toliko puta govorilo, ali nikada dovoljno ako znamo kakav je grah antioksidans. Crni grah je saveznik u borbi protiv raznih bolesti i pretilosti.

28.5.2018.
17:18
Pexels
VOYO logo

Nije uzalud rečeno da graha treba nabaviti u količinama dovoljnim za ratne zalihe.

Grah se nalazi na čak tri mjesta na popisu namirnica bogatih antioksidansima dok je crni suhi grah na vrhu te liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz porodice mahunarki koja je stigla iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom.

Razlikujemo mladi i suhi grah. Mladi grah je dostupan u trgovinama svega nekoliko mjeseci u godini, a suhi pak možete nabaviti i konzumirati uvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova najpoznatija mahunarka razvila je nebrojeno vrsta a vjerojatno isto toliko i načina spravljanja. Ovdje govorimo o crnom grahu.

Crni grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Sadrži i lecitin te mnoge minerale (kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij). Crni grah je odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora bjelančevina grah ima jako malo masti, a uopće ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol.

Cijenjen je kao izvor vlakana koja doprinose osjećaju sitosti jer njegova konzumacija održava nivo šećera u krvi stabilnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni grah odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina (B6), vitamina K, riboflavina (B2), pantotenske kiseline i niacina (B3).

Dokazano je da crni grah kao i sve ostale vrste graha, smanjuje rizik od srčanih bolesti i to za čak 82 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo izdvojiti i folnu kiselinu kojom grah obiluje a koja je iznimno važna za trudnice.

Povoljno utječe i na mentalno zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje.

Nema razloga da grah ne uvrstite u gotovo svakodnevnu prehranu i ne dajte da vas njegova nešto duža priprema obeshrabri.

Savjet za kraj: suhi grah prije kuhanja svakako namačite 24h u slanoj vodi. Dobiti će bolji okus i teksturu a jelo će biti ukusnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo