Hladnjak je jadan od najvažnijih kućanskih aparata, a ujedno i onaj koji je najvažnije održavati čistim i uredim. Njegovo čišćenje oduzima dosta vremena pa će vam nekoliko savjeta o čišćenju hladnjaka octom sigurno biti od koristi.
Ako pljesnivi dio u hladnjaku prebrišete čistim octom uklonit ćete sve pljesnive naslage i spore koje su inače opasne po zdravlje, a cijela prostorija će imati bolji i svježiji miris.
Iako nekima od nas čišćenje hladnjaka predstavlja noćnu moru, nema nam druge nego suočiti se s tim poslom barem jednom mjesečno.
Frižider je aparat kojeg upotrebljavaju svi članovi obitelji, u
njemu se drži pokvarljiva hrana, a nerijetko u njemu ostaju i
tragovi hrane u raznim oblicima.
Rredovito čišćenje hladnjaka i njegovo održavanje čistim jeste
jedna od primarnih stvari kad se uhvatimo čišćenja kuhinje.
Da biste imali manje posla redovito brišite kapi tekućine unutar
hladnjaka i to činite odmah kada uočite da se nešto prolilo.
Juha, mlijeko, voda, šlag, bilo što da ostavi tragove brišite
odmah i ne dopustite da se mrlja osuši.
Svako onečišćenje koje nije odstranjeno na vrijeme, predstavlja potencijalan izvor zaraze i otvara mogućnost širenja neugodnih mirisa.
Prije stavljanja posuda u hladnjak, bilo plastičnih ili staklenih, pobrinite se da budu u potpunosti suhe.
Obavezno počistite i odmah bacite svu pokvarenu hranu, a ostatke hrane koje ste ostavili na dan dva ne držite duže od toga.
Barem jednom tjedno provjeravajte cijeli hladnjak i izbacite namjernice na koje ste zaboravili.
Redovito brišite rubove i vrata hladnjaka, posebno gumu na
vratima. To činite čistom mokrom krpom, octom i
vodom.
Smjesu napravite tako da dvije litre vruće vode pomiješate s
dvije žlice sode pa cijelu unutrašnjost dobro očistite s tom
otopinom.
Ručke na vratima hladnjaka mogu biti veliki izvor zaraze pa nju
brišite svakodnevno, jer su to pogodna mjesta za razmnožavanje
mnogih bakterija.
čišćenke hladnjaka
Čišćenje hladnjaka octom koji ćete nanositi krpom najbolji je način da odstranite sve tragove nečistoće i činite to što je moguće češće.
Povremeno skinite sve police koje možete ukloniti i operite ih u
perilici ili ručno deterdžentom za suđe na najvišoj temperaturi.
Prije vraćanja obavezno ih dobro osušite suhom i čistom
krpom.
Dva puta, ili barem jednom u sezoni ispraznite cijeli hladnjak i
bacite sve što ne valja. Ugasite ga na kratko pa otopite led iz
ledenice i sve dobro prosušite.
Za to vrijeme izvadite iz njega sve što se može
izvaditi (police, mrežice, pregrade, ladice) i operite u
perilici za posuđe na najvišoj temperaturi ili ručno s
deterdžentom za suđe u vrućoj vodi.
Možete koristiti deterdžent za suđe i za unutrašnjost,
hladnjaka ali samo za nečistoće na određenim mjestima koje
nije moguće izvaditi pa dobro sve isperite.
Nakon toga, mješavinu od 2l tople vode pomiješajte s 2 dcl
alkoholnog octa i još jednom prebrišite
unutrašnjost.
Tako ćete ukloniti i sve zaostale neugodne mirise te površinu još
dodatno dezinficirati.
I police koje ste prije toga oprali, ipak još jednom prebrišite vodom i octom, kako biste uklonili eventualne ostatke deterdženta, jer s tim ostatcima hrana nikako ne smije doći u doticaj.
Ako se nikako ne možete riješiti zaostalih mirisa pokušajte na jedan manji pladanj staviti svježe mljevenu kavu pa je ostavite dok svi mirisi potpuno ne nestanu .
Imate i mogućnost na pladanj staviti i aktivni ugljen koji bi s vremenom upio sve neugodne mirise.