Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
sve o agavi /

Agava biljka - sve o agava biljci

Agava biljka je iznimno iskoristiva biljka. Za što se sve koristi i kako se uzgaja agava biljka?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Agava biljka je trajna biljka koja raste najviše na području Meksika, odakle se raširila na južni dio Sjeverne Amerike, te središnje i tropsko područje Južne Amerike.

U Europi se agava biljka prvi put pojavila u 16. stoljeću, kada su ju u Španjolsku iz Južne Amerike dovezli moreplovci.

Na području Hrvatske agava biljka raste u priobalju srednje i južne Dalmacije i to na kamenjaru i slabom zemljištu.

Agava biljka prosječno živi oko 25 godina. Listovi agava biljke su zelenoplave boje, skupljeni u prizemnoj rozeti, a narastu do dva metra dužine. Vrh im je oštar i bodljikav, dok su im rubovi nazubljeni. Agava biljka u širinu može narasti do četiri metra, a u visinu do 250 centimetara.

Cvjetovi agava biljke su mnogobrojni, mali i žuti i skupljeni su u gusti cvat, a cvatnja agava biljke traje dva do tri mjeseca. Nakon što odumru cvjetovi, i agava biljka odumre, no uz matičnu biljku stalno se stvaraju nove biljčice i agava se neprestano širi.

Zanimljivo je da agava biljka, kroz vrlo dugo razdoblje skuplja snagu, da bi nakon minimalno osam do deset godina, ovisno o klimi, stvorila uspravnu i visoku stabljiku od osam do devet metara visine.

Agava biljka je dobra medonosna biljka, te ju posjećuju pčele i drugi kukci, a u Meksiku cvjetove agava biljke oprašuju šišmiši. Agava biljci je za rast i razvoj potrebno puno prostora i sunca.

Zbog toga što pohranjuje zalihe vode u listovima i zadebljanim dijelovima stabljike može izdržati velike suše. Iako može izdržati niske temperature, ako se uzgaja u kontinentalnom području, ipak ju treba zaštiti od hladnoće.

Agava biljka se upotrebljava za dobivanje alkoholnog pića mezcal koje je slično tequili, a dobica se kuhanjem i destiliranjem agave.

Osim toga agavin nektar koristi se kao prirodni zaslađivač, od sjemenki se radi brašno koje se obično koristi za izradu tjestenina za juhu, a od listova agava biljke dobivaju se vlakna od kojih se izrađuje platno, dok se od svježe istucanih listova agava biljke rade oblozi za rane i opekotine. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike