Jedni od najdugovječnijih ljudi su oni koji žive na mediteranskom području. Česta konzumacija ribe te povrća koje raste na Mediteranu glavni su razlog tomu.
Samu ribu potrebno je konzumirati dva puta tjedno kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe za omega-3 masnim kiselinama. Dobri izvori su losos, plava riba (tuna, srdela, skuša) i pastrva, a vrlo pristupačna tuna često predstavlja prvu opciju kada želimo zadovoljiti preporuke za unosom zdravih masti.
Baš zbog zdravlja koje nam donosi tuna na stol, donijeli smo ideje kako ju servirati ukućanima ne bi li izvukli sve gastronomske potencijale koje nudi ova riba.
DORUČAK
Ukusan sendvič s tunjevinom i paprom
Sastojci:
- Paté namaz od tunjevine i tri vrste papra
- 1 kuhano jaje
- 2 lista zelene salate
- pola rajčice
- majoneza
- 1 kukuruzno pecivo
Priprema:
Razrežite pecivo na pola i namažite namaz od tune. Na namaz dodajte na šnite narezano kuhano jaje. Na drugu polovicu peciva stavite majonezu, zelenu salatu i pola tanko narezane rajčice.
Preklopite sendvič i uživajte.
RUČAK
Zapečena tjestenina s tunjevinom
Sastojci:
- 250 g tjestenine po želji
- 4 jaja
- 250 g sira po želji
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 2 Rio Mare tunjevine u maslinovom ulju s limunom i crnim paprom
- 150 g pelata
- sjeckani vlasac i peršin
Priprema
Skuhajte tjesteninu i ocijedite.
Izmiješajte jaja sa solju, paprom, tunom, peršinom pelatima i vlascem. Pomiješajte s kuhanom tjesteninom. U vatrostalnu posudu stavite tjesteninu s tunjevinom i na vrh naribajte dosta sira. Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
VEČERA
Krekeri s namazom od tunjevine i salata od feta sirom
Sastojci:
- Rio Mare Paté namaza od tunjevine
- Krekeri
- Feta sir
- Rajčica
- Paprika
- Sol, papar
- češnjak
- sjeckani peršin
Priprema:
Na krekere namazati Rio Mare namaz od tunjevine. Na kockice narezati rajčicu, papriku i feta sir te rasporediti po krekerima.
Posuti peršinom te sjeckanim češnjakom ili onim u granulama. Začiniti po želji.
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Rio Mare prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.