Uživanje u lijepom vremenu još je ugodnije uz slasne komade mesa, ribe i povrća pripremljenih na žaru, a svakako se možemo složiti i da je samo roštiljanje svojevrstan društveni ritual u kojem već tradicionalno guštamo s obitelji i prijateljima. Jedino u čemu ne guštamo je čišćenje roštilja od masnoće, ostataka hrane, pepela i ostalih tvrdokornih mrlja. Pa ipak, čišćenje je korak koji se ne smije preskakati, jer su ostaci hrane i masnoća odlična podloga za razvoj bakterija i mikroorganizama koji mogu biti opasni po zdravlje.
Nakon duge zime i mjeseci nekorištenja, prije nego što otvorimo još jednu sezonu roštiljanja, roštilj je potrebno temeljito očistiti i oprati. Dugim stajanjem, na roštilju se nakupe čestice prašine i druge nečistoće koje ne želimo u svojoj hrani.
Osim toga, tijekom dugih zimskih mjeseci mnogi od nas roštilj drže u garažama i podrumima, odnosno u prostorijama u kojem mogu boraviti i glodavci, česti prijenosnici raznih zaraznih bolesti. Stoga, iako ste nakon posljednjeg korištenja očistili roštilj, prije ponovne upotrebe svakako je potrebno oprati i dezinficirati.
Pravila za čišćenje nisu ista za sve tipove i vrste roštilja, stoga obavezno provjerite upute proizvođača. Čak i ako imate električni roštilj s teflonskom pločom, i nju je potrebno redovito čistiti jer i na teflonu ostaju sitne čestice masti i hrane koje je potrebno ukloniti. Prilikom čišćenja rešetke roštilja, zaboravite na tvrde žičane četke i ostala grube alate za čišćenje koji iziskuju mnogo napora a nisu dovoljno učinkoviti. Kako biste bili sigurni da je vaš roštilj temeljito očišćen i spreman za upotrebu, za pranje je najbolje upotrijebiti kvalitetno sredstvo za čišćenje. SMAC Limunje namjensko sredstvo za odmašćivanje s koncentriranom formulom koja će u kratkom vremenu ukloniti sve tvrdokorne mrlje i masnoću koju je teško ukloniti običnim sredstvima za pranje.
Odmašćivač u spreju SMAC Limun jednostavan je za korištenje, a zbog njegove koncentrirane formule možete s lakoćom očistiti sve masne naslage. Postupak je jednostavan. Sredstvo za odmašćivanje potrebno je temeljito poprskati po roštilju i ostaviti da djeluje. Nakon 10-ak sekundi, jednostavno prebrišite roštilj vlažnom krpom kojom ćete ukloniti prljavštinu i ostatke sredstva za čišćenje i isperite čistom vodom. Prije spremanja, roštilj mora biti potpuno čist i suh te pokriven zaštitnom navlakom kako biste ga zaštitili od vanjskih utjecaja. Za sprečavanje hrđanja rešetke, pogotovo u slučaju da roštilj spremate na duže vrijeme, rešetku možete premazati tankim slojem biljnog ulja.
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom SMAC prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.