ONO ŠTO SU MNOGI ČEKALI

TESTIRANO! Odsad postoji učinkovita muška kontracepcija, ali…Ne ide bez nuspojava

Injekcija muškog kontraceptiva sada je učinkovita u 96 posto slučajeva. Testirana je na 270 muškaraca, a rezultat su bile tek četiri trudnoće. Velik dio muškaraca iskusio je i nuspojave poput akni i poremećaja raspoloženja, javlja BBC.

Znanstvenici posljednjih 20 godina traže muški hormonalni kontraceptiv, s ciljem da pronađu učinkovit način suzbijanja proizvodnje sperme bez nuspojava. Zbog konstantne proizvodnje sperme potrebna je velika količina hormona kako bi se proizvodnja smanjila na minimum.

Studiju je objavilo Endokrinološko društvo, a u istraživanju su sudjelovali muškarco stari od 18 do 45 godina koji su u vezi duže od godinu dana te čiji su partneri također pristali na sudjelovanje u testiranju.

IPAK NIŠTA OD MUŠKE PILULE: Studija prekinuta zbog toga jer je nekim sudionicima bilo ‘malo slabo’

Mnogi prijavili nuspojave

Na početku je sudionicima izmjeren broj spermija te su nakon toga primali dvije injekcije hormona svakih osam tjedana te bili na pretragama dok im broj spermija nije pao ispod milijuna/ml.

Kao oblik kontracepcija korištena je samo injekcija. Osmorici muškaraca broj spermija ostao je na razini iz eksperimenta i nakon godine dana.

Više od 20 muškaraca je odustalo zbog nuspojava, a mnogi drugi su ih prijavili.

Mario Festin, vođa istraživanja, izjavio je kako ostali istraživači pokušavaju kombinirati hormone te druge oblike uzimanja, kao što su gelovi te smatra da se radi o važnom koraku na putu do muške kontracepcije.

Većina muškaraca pristala bi na uzimanje kontracepcije umjesto žene

Profesor andrologije Allan Pacey smatra da postoji nezadovoljena potreba za muškim kontraceptivom, kao što već postoji za žene.

‘Niti jedan od dosad testiranih nije postao komercijalno dostupan’, rekao je. Također, valja dodati, bitno je da bi 75 posto muškaraca koji su sudjelovali u eksperimentu opet koristili tu metodu kontracepcije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr