Play ponuda

SVRBI, SVRBI, UŽASNO SVRBI: / Ne mora biti tako! Ovi banalni kuhinjski sastojci najbolje pomažu kod uboda komaraca

Image
Foto: Thinkstock

Sve ih već imate kod kuće, a nemate pojma da ne služe samo za jelo

9.5.2018.
10:01
Thinkstock
Play ponuda

Ljeto znači boravak vani s obitelji, prijateljima, ljubimcima - i insektima. Ubodi su komaraca ružni i iritantni, no pored toga - ako je komarac zaražen, može vam prenijeti zika virus. Slično je i s krpeljima. Iako je većina tih dosadnih buba bezopasna, u najboljem slučaju će vam ostaviti nesnosan svrbež i crvenilo. Ali ovoga ljeta sve može proći bezbolnije. Stručnjaci su za Daily Mail podijelili vrhunske trikove kako zaliječiti svrbež kad šteta već nastane.

Led i ibuprofen

Najjednostavnije su stvari obično i najbolje. Led jako dobro ublažava upalu. Napravite oblog tako što ćete nekoliko kockica zamotati u tkaninu i potom 10 minuta držati na mjestu uboda. Ako vas je ubolo nešto gadnije od komarca, tipa osa ili pauk, nije loše da odmah popijete protuupalni lijek poput ibuprofena. Možete i u ljekarni zatražiti kremu za tretiranje uboda, koju ćete primijeniti izravno na upaljeno mjesto.

shimmer fallback
shimmer fallback

MEGHAN MARKLE OTKRIVA SVOJ ‘LIJEK ZA SVE’: Nikamo ne ide bez ovog prirodnog pripravka, njegov učinak potvrdili i znanstvenici

Image
MEGHAN MARKLE OTKRIVA SVOJ 'LIJEK ZA SVE': /

Nikamo ne ide bez ovog prirodnog pripravka, njegov učinak potvrdili i znanstvenici

Kuhinjski sastojci

Tajna je lijepe i sretne kože uravnotežen pH, koji ovisi o razini hormona u okolini. Kad vas ubode insekt i još to neprestano češete, vaš pH ispada iz ravnoteže. Tada uskače ocat, koji je dobar antiseptik, a kiselost pomaže izbalansirati pH iziritirane i suhe kože. Najbolji je jabučni. Dodajte dvije i pol šalice octa u vruću kupku i uronite. I soda bikarbona je dobra u kombinaciji s vodom. Iako i nju možete dodati svojoj kupki, bolje je napraviti pastu s nekoliko kapi vode i nanijeti je izravno na ubod. Neka djeluje 10 minuta prije no što je isperete. Nikad ne biste pomislili, ali limun je super sastojak protiv bakterija. Citrusi pomalo otupljuju iritaciju i pružaju trenutno olakšanje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Začini protiv upale

Sol uklanja vlagu i pomaže smanjiti oticanje. Jednostavno primijenite pastu od soli i oteklina će nestati, a s njom i žarenje odnosno svrbež. Bosiljak, poput aloe vere, sadrži kemikalije koje hlade kožu. Zgnječite nekoliko listova i stavite ih na ubod - ono što će se dogoditi ravno je čaroliji. Na kraju, i luk pomaže protiv oteklina i svrbeža. Nasjeckajte ga kao za ručak i stavite na ubod. Njegova su antiupalna svojstva dokazale brojne studije.

Play ponuda
Play ponuda